Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Gazul mai așteaptă?

  Scurt pe doi despre vizita de lucru a ministrului de externe, Nicu Popescu la Kiev. După discuțiile purtate cu omologul său ucrainean, Popescu a vorbit mai multe despre dorința guvernării de a vedea Moldova parte integrantă a UE, și mai puțin despre gaze. A răsunat de la tribună și tradiționala, retorică anti-rusească.

  Recent, la Chișinău, premierul Natalia Gavrilița a declarat că mai mulți reprezentanți ai cabinetului de Miniștri vor efectua mai multe vizite de lucru în străinătate cu scopul de a găsi modalitatea de a ieși din criza energetică. Ajuns la Kiev, ministrul de Externe, Nicu Popescu s-a întâlnit cu omologul său. Cei doi au discutat în spatele ușilor închise, după care au ieșit în fața presei pentru a vorbi despre integrare europeană, parteneriat estic, retorică anti-rusească, și mai puțin, despre gaze.

  Dmitro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe, Ucraina

  «Președintele Maia Sandu a participat la summitul Platformei Crimeea, lucru pentru care-I mulțumim. O mare parte a discuției am dedicat-o sincronizării și unificării eforturilor în calea intergrării europene. Ne-am înțeles cu Nicu să ne pregătim activ și să coordonăm pregătirile pentru summitul parteneriatului Estic. Iar, ieri, posibil ați auzit că am declarat public că sunt de părere că țările din „trio asociat„ sunt următoarele care vor deveni parte integrantă a UE. Azi, am primit o plăcere deosebită să aud că Nicu este un susținător și mai înrăit al acestei ide»i.

  Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe, RM

  «Mă bucur mult că am vorbit nu doar despre relațiile noastre bilaterale, ci și ambițiile pe care le avem în calea noastră spre integrarea europeană. Am discutat despre ce putem face pentru a ne apropia de Uniunea Europeană.
  Totodată am vorbit că în cadrul summitului Parteneriatului Estic, vom declara la unison obiectivele pe care ni le-am propus».

  Iar cu privire la criza energetică din cele două țări, demnitarii au fost scurți la vorbă: tradițional, de tot și de toate s-ar face vinovat Kremlinul.

  Dmitro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe, Ucraina

  «Un subiect important care l-am discutat a fost securitatea energetică a țărilor noastre. Am confirmat disponibilitatea de a susține și a continua cooperarea în ceea ce prevede asigurarea cu gaze naturale. Ne-am expus solidaritatea în aceste clipe, fără îndoială, grele pentru țară. Împreună vom reuși să facem față oricărei presiuni venite din partea Federației Ruse».

  Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe, RM

  «Deci, noi simțim sprijinul și solidaritatea ucraineană în ultimile zile și sperăm că vom putea conta pe acest sprijin și-n continuare».

  Amintim că anterior vicepremierul Andrei Spînu, a efectuat o vizită în Polonia în căutarea unei soluții la problema gazelor. Acesta a purtat mai multe discuții cu diferiți demnitari de la Varșovia, fără a prezenta însă un rezultat concret a discuțiilor purtate.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021