Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Gaz mai scump cu 50%?

  Până în primăvară, tarifele la gaz pentru consumatorii moldoveni vor crește cu peste 50%. Și cu cât tarifele la gaz se aliniază mai repede la noile prețuri, cu atât consumatorii vor trebui să plătească în exces. Despre aceasta a declarat pentru Sputnik Moldova, unul din directorii ANRE, Ștefan Creangă.

  Potrivit specialistului, prima creștere de toamnă cu 35%, deja anunțată de șeful Moldovagaz, poate fi urmată de o alta de același fel în mijlocul iernii sau primăvara. Creangă, spune că s-au acumulat abateri tarifare serioase până acum, care, conform normelor existente, trebuie compensate prin creșterea tarifului. ANRE spune că până în prezent Moldovagaz nu le-a trimis o cerere prin care cerea majorarea tarifului.

  Ștefan Creangă, director ANRE

  „Până nu vor scrie o cerere de modificare a tarifului, vor exista abateri serioase care în viitorul tarif, vor trebui să fie compensate. Nu știm încă dimensiunea lor, nu există o confirmare oficială. Neoficial, Moldovagaz spune că s-au acumulat aproximativ 500 de milioane de lei, abateri care trebuie deja compensate „, mai spune Creangă.

  Ștefan Creangă susține că o creștere tarifară prea târzie nu este rentabilă pentru consumator, deoarece dacă există abateri financiare, tariful include și dobânzi la suma pe care consumatorul a „plătit-o în mod insuficient” din cauza tarifului micșorat pe nedrept.

  Ștefan Creangă, director ANRE

  „Suntem obligați să le oferim și o rată a dobânzii. Când un consumator plătește la o rată mai mică decât costul real de livrare, conform metodologiei, acesta este un astfel de împrumut de consum. Prin urmare, trebuie să ținem cont de acest lucru. Dobânda este legată de rata Băncii Naționale. Este vorba despre 6-7% prin urmare, este mai bine să corectăm imediat tarifele „, spune Creangă.

  Amintim că în cadrul unui briefing de presă, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu a menționat că cetățenii nu vor sesiza în facturi majorările prețului la gaz.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021