Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Gaibu: Riscuri nu există

  Produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv țările Uniunii Europene. Declarația aparține ministrului Economiei Sergiu Gaibu și vine în contextul situației tensionate din țara vecină. Gaibu susține că Guvernul deja a aprobat eliminarea obligativității certificării de către ANSA a produselor alimentare și de strictă necesitate, importate din UE, care dispun de certificare europeană.

  Sergiu Gaibu, ministrul Economiei

  „Trebuie să înțelegem că nu foarte multe poziții necesită substituire sau reorientare pe alte piețe. Cele mai multe produse au deja alternative în Republica Moldova, care trebuie să fie valorificate. Nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară de pe rafturile magazinelor. Deci, să nu uităm de producătorii noștri naționali. Este o oportunitate de dezvoltare a capacităților de producere internă».

  Gaibu susține că valoarea totală a exportului Republicii Moldova în Ucraina constituie 3%, în Belarus, la fel, circa 3%, iar în Federația Rusă 8,8%, dintre care mai bine de un sfert constituie reexporturi. Cât privește importurile, Republica Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% din Ucraina și 14% din Federația Rusă, unde mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice. Ministrul Economiei dă asigurări că la moment, nu se atestă un risc asupra situației macro-economice a țării și nu există riscuri ca anumite categorii de produse să dispară din magazine.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021