Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Forța Fermierilor ar putea organiza un protest cu tehnică agricolă în PMAN

  Forța Fermierilor anunță că în urma protestelor economice care au avut loc recent în diferite regiuni, autoritățile de la Chișinău așa și nu au reacționat la solicitările lor.

  Astfel, Asociația a depus o declarație prealabilă privind rezervarea Pieței Marii Adunări Naționale (PMAN), în luna noiembrie, pentru acțiuni de protest cu tehnică agricolă.

  „Prin prezenta, Asociația Obștească Forța Fermierilor dorește să atragă atenția autorităților de stat, că la distanță de câteva zile după protestul de avertizare al agricultorilor, instituțiile abilitate așa și nu au stabilit organizarea unui dialog între doamna prim-ministru și reprezentanții agricultorilor pe marginea revendicărilor înaintate de agricultori. Totodată, Comisia Situații Excepționale nu a emis nicio decizie privind măsuri urgente de susținere a sectorului agrar, solicitate de producători agricoli.

  Mai mult decât atât, considerăm ofensatoare și lipsite de sens declarațiile domnului ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare la adresa agricultorilor, în cadrul unor emisiuni televizate. Or acțiunile de protest vin ca urmare a epuizării tuturor încercărilor, de a soluționa pe alte căi problemele, apărute în sectorul agricol în ultimele luni. În acest context, remarcăm că anume ministrul a promis în nenumărate rânduri, inclusiv public, că va cere instituirea stării de urgență în agricultură și va propune includerea cerințelor noastre într-o decizie a CSE.

  Totodată, AO „Forța Fermierilor” reiterează poziția sa, că toate doleanțele producătorilor agricoli poartă un caracter exclusiv economic, iar manifestările noastre exclud orice acțiuni cu tentă politică. Cu regret, constatăm că acuzațiile respective vin din partea unor persoane, care cu doi ani în urmă, în aceleași condiții și la revendicări mai extinse, ne dădeau dreptate. Agricultorii din organizația noastră rămân consecvenți, indiferent de faptul cine se află la guvernare, și sunt preocupați exclusiv de problema salvării ramurii și neadmiterii falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii. Categoric nu acceptăm procesul offshore-zării sectorului agrar și expansiunea agresivă a agroholdingurilor.

  Forța Fermierilor nu vede cum atitudinea sfidătoare a autorităților va contribui la rezolvarea multiplelor probleme din ramura agricolă. În cadrul asociației sunt sute de fermieri din localități rurale, care practică agricultura modernă și au creat mii de locuri de muncă, inclusiv persoane revenite în țară de peste hotare. Ei au nevoie de respect și de parteneriat egal cu Ministerul Agriculturii și nu de lecții sterile și irelevante despre agricultură. Subliniem repetat că cerințele producătorilor agricoli, profund afectați concomitent de secetă, embargo, scumpiri exorbitante și prețuri derizorii la materia primă, sunt mult mai moderate comparativ cu anul 2020 și la etapa actuală nu necesită alocarea banilor din bugetul de stat.

  În consecință, în lipsa unei reacției adecvate din partea guvernării, Asociația Forța Fermierilor a depus o declarație prealabilă, privind rezervarea Pieței Marii Adunări Naționale în luna noiembrie 2022 pentru acțiuni de protest cu tehnica agricolă.

  Totodată, organizația noastră rămâne deschisă în vederea unui dialog constructiv cu Guvernul și exprimă speranța că, în următoarele săptămâni cruciale pentru agricultori, autoritățile totuși își vor schimba atitudinea față de ramura strategică a economiei naționale și vor recurge la realizarea juridică a revendicărilor fermierilor afectați”, comunică Forța Fermierilor.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  știri.md

  Facebook

  Noutăţi

  După cum informează serviciul de presă al partidului “ȘOR”, aproximativ 60 de mii de oameni din diferite colțuri ale țării protestează astăzi împotriva regimului...

  Noutăţi

  Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) denunță abuzuri comise de organele de poliție și Serviciul Fiscal de Stat și anunță că transportatorii...

  Noutăţi

  După cum informează serviciul de presă al partidului „ȘOR”, sâmbătă, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, s-a desfășurat o acțiune de protest, în sprijinul reprezentanților...

  Noutăţi

  Serviciul de presă al partidului “ȘOR” informează că liderul formațiunii Ilan Șor îi îndeamnă pe toți cei care sunt de acord să trăiască în...

  Copyright © 2021