Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Formatul 5+2

  Ministerul rus de Externe a solicitat activizarea formatului „5 + 2” privind reglementarea transnistreană. Moscova și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la intenția Ucrainei de a interzice intrarea în țară a vehiculelor cu numere transnistrene de la 1 septembrie 2021. Despre aceasta anunță agenția TASS cu referire la comentariul Ambasadorului pe probleme speciale al Ministerului de Externe al Rusiei, reprezentantul Federației Ruse în procesul de negociere privind soluționarea transnistreană, Vitalii Tryapitsyn.

  Ambasadorul pe probleme speciale al Ministerului de Externe al Rusiei a subliniat că situația politică internă dificilă din Moldova, precum și pandemia de coronavirus, au avut un impact negativ asupra activității Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul negocierilor pe procesul de reglementare transnistreană (format 5 + 2) de anul trecut.

  Vitalii Treapițîn, ambasador pe probleme speciale, MAE al FR

  „Drept urmare, atmosfera și calitatea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol s-au înrăutățit. Contactele reprezentanților politici ai partidelor au dispărut practic. Dinamica și conținutul substanțial al ședințelor experților moldoveni și cei din Transnistria în cadrul grupurilor de lucru sectoriale, ale căror evoluții ar trebui să servească drept bază pentru activitatea eficientă a formatului „5 + 2” s-au minimizat”

  Treapițîn a menționat, de asemenea, că se înregistrează regres „în ceea ce privește problemele de interacțiune între cele două maluri ale Nistrului, iar pe alocuri se încearcă revizuirea acordurilor încheiate anterior”. El a subliniat, de asemenea, semnale alarmante în procesul de negociere.

  Vitalii Treapițîn, ambasador pe probleme speciale, MAE al FR

  „Există informații cu privire la pregătirea de către Chișinău și Kiev a măsurilor comune de presiune asupra Transnistriei în sfera controlului la frontieră și vamă. Vorbim, în special, despre anunțarea de către autoritățile ucrainene a introducerii de la 1 septembrie 2021 blocării intrării în țară a vehiculelor cu numere de înmatriculare transnistrene ”.

  Diplomatul a subliniat că „blocajul transporturilor din Transnistria contrazice sarcinilor de a găsi soluții viabile și duce la un impas în procesul de negociere”. Mai mult, se pune întrebarea „cum se corelează aceste intenții cu statutul Ucrainei de garant și mediator în soluționarea transnistreană”. Amintim că, în procesul de negociere privind soluționarea transnistreană, inclusiv în formatul „5 + 2”, Rusia, Ucraina, și OSCE acționează drept garanți, observatori sunt UE și Statele Unite.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021