Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  FMI critică guvernul britanic

  Fondul Monetar Internațional a criticat în mod deschis guvernul britanic pentru planul său de reducere a taxelor, avertizând că măsurile ar putea accentua criza și crește costul vieții. Totodată, Fondul avertizează că măsurile ar submina politica monetară şi vor duce la sporirea inegalităţii din ţară, scrie BBC.

  Piețele au tras deja semnale de alarmă după aceste măsuri anunțate, ceea ce a făcut lira sterlină să cadă. Guvernul britanic a prezentat vineri cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, diminuând povara fiscală atât pentru angajaţi cât şi pentru companii, şi în paralel a anunţat o creştere semnificativă a împrumuturilor, totul în încercarea de a stimula potenţialul de creştere pe termen lung al economiei, transmite Reuters.

  Ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng, a reafirmat obiectivul premierului Liz Truss de a dubla ritmul de creştere economică anuală al Marii Britanii, până la 2,5%, şi pentru prima dată, a avansat o cifră cu privire la planurile de cheltuieli ale noului premier.

  „Planul nostru este să extindem partea de ofertă a economiei prin reduceri de taxe şi reforme… Astfel vom transforma ciclul vicios de stagnare într-un ciclu virtuos de creştere”, a declarat Kwasi Kwarteng în Parlament.

  Printre măsurile anunţate vineri se numără reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45% până la 40%. Astfel, începând din luna aprilie 2023, cei 629.000 de contribuabili care câştigă mai mult de 150.000 de lire sterline pe an nu vor mai plăti o cotă maximă de 45% ci o cotă de impozit de 40% care se aplică celor cu câştiguri de peste 50.271 de lire sterline pe an. În paralel, cota de bază pentru impozitul pe venit va fi redusă la 19% începând din luna aprilie 2023, cu un an mai devreme decât se preconiza.

  „Aceasta înseamnă o reducere de taxe pentru 31 de milioane de persoane în doar câteva luni”, a spus Kwasi Kwarteng.

  În acest context, FMI reamintește că acționează pentru a stabiliza economia globală, iar unul dintre rolurile sale este de a acționa ca un sistem de avertizare economică din timp.

  digi24.ro

  TOP 24 de ore

  Facebook

  ECONOMIE

  În perioada 31 octombrie – 11 noiembrie, o misiune a Fondului Monetar Internațional condusă de Ruben Atoyan va purta discuții la Chișinău cu autoritățile Republicii...

  LUMEA

  FMI a publicat marți raportul „Stabilitatea Financiară Globală”, în care avertizează că, „într-un scenariu foarte advers” și cu „această măsură prin care băncile centrale...

  POLITICA

  PLDM critică proiectul de reformare a învățământului superior, care prevede lichidarea mai multor instituții de învățământ superior. Biroul Permanent Central al Partidului Liberal Democrat...

  ALEGEREA EDITORILOR

  La 100 de zile de la investirea Guvernului Gavrilița, cetățenii trăiesc mai rău, prețurile cresc, iar veniturile rămân neschimbate. Declarația a fost făcută de...

  Copyright © 2021