Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Flacăra albastră, cu ce preț?

  Specialiștii sunt ferm convinși că în negocierea prețului de achiziţie a gazelor din Federația Rusă, factorul politic are un rol-cheie. Iar, actualul guvern de la Chișinău, cel mai probabil, nu va avea timp suficient pentru a discuta condițiile unui nou contract de furnizare a gazelor naturale, în condițiile în care contractul actual expiră la data de 1 octombrie, curent. Declarația a fost făcută pentru Accent TV de către expertul în economie, Veaceslav Ioniță. Specialistul este de părere că pe consumatori îi așteaptă o creștere a tarifului la gaz.

  Veaceslav Ioniță, expert economic

  «Nu cred că vom avea condiții noi în noul contract. Nu cred că avem timp pentru a-l încheia, cel mai probail, contractul existent va fi reînnoit pentru încă un an. Exact așa cum s-a întâmplat în ultimii șapte ani».

  Potrivit experților, negocierile cu privire la furnizarea gazelor naturale au fost mereu influențate politic.

  Veaceslav Ioniță, expert economic

  «Trebuie să înțelegem că influența politicului este incontestabilă. Vorbim acum de jocul clasei politice. Și în al doilea rând, acesta nu este un subiect care trebuie discutat la nivel de mici parteneri de afaceri. Gazul este dependența noastră energetică, este o substanță pe care o importăm, iar acest lucru trebuie luat în calcul. Iar, atunci când avem prețuri mari la gaz, asta înseamnă o factură anuală de unu, două miliarde de dolari pe an. Când avem prețuri bune, iată spre exemplu cum a fost anul trecut, am achitat 600 de milioane de dolari».

  Experții subliniază că guvernul, în primul rând, ar trebui să se gândească la populație, întrucât ridicarea tarifului la gaz va lovi, în deosebi, în cei săraci și vulnerabili.

  Veaceslav Ioniță, expert în economie

  «Guvernul trebuie să acționeze în două moduri. În primul rând, guvernanții trebuie să înțeleagă că prețul are un impact social. În al doilea rând, guvernul este acționar al companiei Moldovagaz. Prin urmare, guvernul trebuie să înțeleagă situația în care ne aflăm, iar Executivul are trebui să aibă împuternicirile necesare pentru a negocia contractul așa încât acesta să satisfacă interesele economice și sociale ale Moldovei. Iar, țara să obțină un rezultat bun în urma acestor negocieri».

  Amintim că, președintele Maia Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni televizate, că negocierile cu Gazprom ar trebui purtate de către șefia Moldova-Gaz. Și asta în condițiile în care 30% din acțiunile companiei îi revin guvernului, iar responsabilitățile acționarilor presupun participarea directă la procesul de negocieri. La rândul său, președintele țării este în drept să vină cu propuneri față de Executiv în ceea ce privește prețul acceptabil de achiziție pentru țară.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021