Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Filat: Riscăm să rămânem precum Turcia, un etern candidat la UE

  Fostul premier al țării Vlad Filat critică eforturile autorităților centrale de la Chișinău de a obține statut de țară membră a Uniunii Europene. În opinia lui Filat, actuala guvernare pare pregătită doar pentru beneficiile statutului de țară membru, decât cum să obțină acest statut.

  „Acordarea statutului de candidat al Republicii Moldova la UE este o realizare importantă. Din păcate, în mentalul colectiv al cetățenilor noștri, aderarea la prosperul spațiu european a fost și este echivalent cu libera circulație a persoanelor, din acest motiv vestea că suntem țară candidat nu a produs decât foarte puțină emoție, în special pentru cei care știu ce presupune statutul de membru al comunității europene. Au fost desemnați procurorii care vor fi implicați în procesul de aderare a R. Moldova la UE Pentru cei mai mulți moldoveni, aderarea la UE s-a produs atunci când s-au ridicat vizele.

  De fapt, analizând condițiile puse de Comisia Europeană, dar nevociferate de Consiliul European, datorită intervenției României, putem spune că suntem la fel de departe de UE ca și Georgia, statutul de țară candidat fiind mai mult un semnal politic de a arăta că Ucraina și R.Moldova nu au fost abandonate în fața militarismului rus decât o intenție clară de a ne primi.

  Din nefericire, Republica Moldova poate începe negocierile, dacă vom îndeplini condițiile Comisiei Europene, cel mai devreme în toamna anului viitor, iar pilonul principal, echipa de negociatori, nici măcar nu a fost constituită, pentru ceea ce se presupune a fi un adevărat examen al statului nostru.

  Datorită schimbărilor din blocul comunitar, fără o grăbire a procesului de aderare prin demararea negocierilor riscăm să rămânem precum Turcia, un etern candidat la Uniunea Europeană. Totodată, fără o politică internă bună nu putem avea o politică externă bună și din acest motiv singularizarea PAS și a Maiei Sandu, ruperea de ceilalți actori politici poate duce la distrugerea pe termen lung a întregului sistem politic cu consecința revenirii unei stângi revanșarde și supusă intereselor străine.

  În final, aderarea la UE se face de către Republica Moldova, nu de Maia Sandu, PAS, sau un alt partid. Aderarea la Uniunea Europeană este și trebuie să fie un efort național nu o cursă politico-electorală”, scrie Filat pe pagina sa de Facebook.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  noi.md

  Facebook

  POLITICA

  Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, nu este sigur de perspectiva lansării, în toamna acestui an, a negocierilor de aderare la UE....

  POLITICA

  Uniunea Europeană se respectă, își respectă propriii cetățeni și propriii agenți economici, ei nu aplică sancțiuni împotriva propriilor cetățeni. Doar Republica Moldova încearcă să...

  LUMEA

  Pe fondul unui excedent de vaccinuri COVID, Pfizer şi BioNTech au venit cu o nouă propunere către Uniunea Europeană, conform căreia statele membre să...

  LUMEA

  Pfizer a acceptat să prelungească contractul cu Uniunea Europeană pentru furnizarea de vaccin împotriva Covid-19 din 2023 până în 2026, cu reducerea numărului de...

  Copyright © 2021