Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Fermierii din sud-estul țării spun că interzicerea exporturilor de grâu a fost o greșeală

  Fermierii din sud-estul R.Moldova spun că interzicerea exporturilor de grâu și de făină de grâu timp de trei luni pe teritoriul R.Moldova a fost o greșeală. Asta pentru că mulți dintre ei au rămas cu depozitele pline cu cereale în prag de recoltare. Între timp prețurile la export au scăzut semnificativ ajungând de la 5,70 lei în luna martie la  sub 4 lei pentru un kg în iulie. Scăderea e semnificativă spun fermierii care afirmă că au sute de tone de grâu în stoc în depozite.

  De pe urma interzicerii exportului au beneficiat doat traiderii care obișnuiesc să obțină profituri pe seama agricultorilor spune un fermier din raionul Ștefan Vodă.

  Primele livrări de grâu au arătat în schimb că a cresccut semnificativ serviciile de transport, ca urmare a prețului la motorină și a războiului din Ucraina. Potrivit unor fermieri tariful perceput de unii transportatori pe fonul cererii enorme a crescut  uneori de 7 ori .

  Dacă în vara anului 2021 tariful pentru transportarea fluvială a unei tone de cereale din Reni spre Giurgiulești era de 13 euro per tonă, în vara anului 2022 tariful a ajuns până la 98 de euro tona.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  studio-l

  Facebook

  LUMEA

  Egiptul a anulat contractele de furnizare a 240 de mii de tone de grâu din Ucraina, achiziționate în decembrie 2021. Acest lucru este raportat...

  ECONOMIE

  Exportul de cireșe și vișine din Republica Moldova s-a majorat în actualul sezon agricol de peste două ori, arată date publicate de Ministerul Agriculturii...

  LUMEA

  Președintele Vladimir Zelensky consideră că Ucraina va trebui să treacă prin „cea mai grea iarnă din toți anii de independență”, de aceea trebuie să...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Autoritățile din Republica Moldova au anunţat astăzi despre noi condiții de export spre Turcia pentru produsele agricole de origine vegetală.

  Copyright © 2021