Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Fata care s-a născut în tren

  Urmează un reportaj în care viața unui om este povestită în detalii, o amintire dureroasă, mai ales, de Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Cea care și-a deapănat amintirile cumplite este Talla KALIUJNAIA. Colega mea, Ilona Vedrașco, a stat de vorbă cu ea.

  Talla Kaliujnaia are 80 de ani și toată viața a trait la Chișinău. Părinții femeii sunt originari din regiunea transnistreană. Talla, însă nici acum nu poate spune unde s-a născut.

  Talla Kaliujnaia

  „ Pe asta, la sigur, o țin minte! Ea nu are un loc de baștină. Cum e posibil, ai născut-o în cosmos? Ea zice – nu, am născut-o în tren, în timpul evacuării. Alte detalii nu cunosc.”

  Talla era numită de mama sa „fata care s-a născut în tren.” În 1941, la sfârșitul lunii august, a început evacuarea oamenilor din regiunea transnistreană. Părinții Tallei, împreună cu fratele ei mai mare, Marat, care avea atunci patru ani, au urcat în tren și au plecat de acasă.

  Talla Kaliujnaia

  „Mama a crezut că o să ne întoarcem. Nu a luat nimic cu ea, nici măcar haine calde. Era începutul lunii septembrie și a crezut că se vor întoarce până la iarnă.”

  Lucrurile nu au fost nici pe departe așa cum a crezut mama Tallei. Trenul era bombardat în permanență de către trupele germane. Femeia era atunci însărcinată cu Talla, dar îl avea alături pe Marat . Ambii s-au ascuns în pădure. Au trăit o lună pe drumuri. Marat făcuse rujeolă. Nu aveau medicamente pentru a se trata și nici condiții. Atunci când au pornit din nou la drum, în trenul destinat transportării animalor, fratele Tallei a decedat.

  Talla Kaliujnaia

  „ Dincolo de această nenorocire, mama m-a adus pe lume. Nu avea nimic la ea, nici măcar scutece. Cineva i-a dat o bucată de pânză, altcineva un halat vechi și m-a înfășurat. Când mașinistul a aflat că s-a născut un copil, a spus că nu va suporta două decese .”

  Mai aveau de mers o lună, timp în care, mama și copilul nou-născut, au fost mutați lângă cazanul cu abur al locomotivei. Așa mica lor familie a ajuns într-o suburbie a orașului Tașkent. Tatăl era foarte deprimat și voia să răzbune moartea fiului.

  „Mă lasa puțin cu mama mea și spunea: Shura, nu pot sta în spatele frontului, Hitler mi-a ucis copilul, trebuie să mă răzbun pe el, și astfel s-a înrolat voluntar în război .”

  Din fericire, tatăl s-a întors de pe front, iar în 1944, imediat după eliberarea Chișinăului, familia s-a mutat în oraș. Acum, Tala Kaliujnaia are 80 de ani. Familia și prietenii ei sunt împrăștiați în lumea întreagă, în Israel sau în SUA. Dincolo de ororile Holocaustului, în fiecare țară, existau, totuși, oameni de diferite confesiuni religioase care își riscau viața pentru a ajuta evreii. Unul dintre ei este Adolph Buka. Bărbatul a ascuns în casa sa o fetiță de șase ani a familiei Schneidman. În timp ce părinții acesteia, Maria și Mihail, au fost denunțați și împușcați. Adolf a fost suspectat că adăpostea un copil evreu și chiar a fost torturat. Mai târziu, a adoptat-o. În data de 16 aprilie 2001, reprezentanții Muzeului Yad Vashem i-au conferit lui Adolph Buck, titlul de ”predicator al națiunilor lumii„. Acum, povestea sa este parte a unei expoziții de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

  Daria Cotorobai, director ”KEDEM”

  „În cadrul acestei expoziții, am prezentat 26 de panouri informative, 26 de povești, persoane fizice sau familii care au ajutat evreii. Aceste materiale au fost preluate de la Muzeul Memorial Yad Vashem, care se află în Israel.”

  Sunt mii de astfel de povești. Și aceasta, deoarece victimele Shoah sunt peste 6 milioane în întreaga Europă. Acest număr figurează în verdictele Tribunalului de la Nürnberg. Cu toate acestea, o listă completă a victimelor încă nu a fost realizată.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020