Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  “Farmacia” din podul casei

  Are în podul casei o adevărată farmacie naturistă! Vorbim despre Ștefan Gorgan, un bărbat în vârsta de 72 de ani din localitatea Delacău, raionul Anenii Noi. Cunoscut în sat pentru remediile sale naturiste împotriva mai multor boli, bărbatul ne-a dezvăluit câteva rețete pentru tratarea răcelii.

  Când am pășit în ograda lui Moș Ștefan, parcă am intrat într-o poveste. Are ridicat un gard de piatră, o grădină cu crizanteme, o fântână, o cărare clădită din piatră albă și o casă ca la bunici. Moș Ștefan abia venise din pădure, unde a fost la cules ierburi. A lăsat bicicleta și a urcat în podul casei, acolo unde și-a amenjat o adevărată farmacie naturistă.

  «Iaca am 72 de ani deamu, iaca mă sui, mă dor un pic picioarele, dar ce o să fac».

  Moș Ștefan spune că a cules deja toate plantele pe care le folosește pentru tratarea răcelii.

  Ștefan Gorgan

  «- Romanița, pelinul, iată, stau toate în rând, pojarnița, coada șoarecelui.
  . – Ia miroase?!
  – Da mintă. Este și Coada Calului aici. E buna pentru rinichi și tuse».

  Pe moș Ștefan îl cunoaște tot satul pentru că ar fi tratat multă lume cu ierburi și fructe de pădure. Astăzi, el a cules porumbrele. Îl ajută și soția sa, Eugenia. Ea spune că aceste fructe sunt un remediu naturist pentru prevenirea și tratarea răcelii.

  Eugenia Gorgan

  «- Știți ce sunt porumbrele? Negre așa, ele acum se culeg după ce le bate bruma! Eu le-am gătit surorii mele, ca să facă samagon. Să mă ajutați oleacă să le desfac. Iată așa, acestea sunt. Dacă ele oleacă stau, lasă zeamă și sunt foarte gustoase».

  Din podul casei am coborât în beci. Aici, moș Ștefan ne-a arătat o colecție de licori din ierburi. Această soluție, bunăoară, are o vechime de peste 20 de ani și este preparată dintr-o plantă care are efect de regenerare.

  Ștefan Gangan

  «Când trebuie și buzele când e rană, dă-i, și se îndreaptă. Ce are, dacă e spirt, ia miroase?!»

  Echipa noastră de filmare a rămas uimită atunci când a văzut o licoare preparată din broaște. Moș Ștefan a pregătit-o după o rețetă specială, iar lichidul este folosit pentru tratarea rănilor.

  Ștefan Gangan

  «O scot și o fărmâm bine, o pui cu spirt, nu cu samagon că samagonul e tare și o ții vreo sutcă».

  Moș Ștefan spune că nu a administrat niciodată antibiotice și s-a tratat doar cu ierburi, care în podul său sunt peste 60 la număr.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020