Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Fără motive de îngrijorare

  Moneda europenă a depășit pragul psihologic de 20 de lei. Cu toate acestea, experții spun că oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze că ar putea urma o creștere a prețurilor la unele produse alimentare sau servicii. Colega mea, Olga Dziatkovskaya, a aflat ce se află în spatele acestui salt .

  Leul moldovenesc a pierdut puțin peste doi bani în fața monedei americane. Motiv de îngrijorare pentru unii oameni a fost însă cursul de schimb al monedei europene, care a depășit pragul de 20 de lei. Întrebarea care stă pe buzele majorității este dacă ne putem aștepta la o creștere a prețurilor. Diferența, una nesemnificativă, a cursului de schimb nu va afecta grav buzunarele consumatorilor finali, susține expertul economic Mihail Poisic.

  Mihail Poisic, doctor în economie

  “Problema este că nivelul devalorizării monedei naționale ar trebui să fie nesemnificativ. În ultimele câteva luni, leul s-a consolidat, iar una dintre pârghiile de devalorizarea lui, Banca Națională a folosit-o sub formă de intervenții – cumpărarea de valută străină. Nu există încă date pentru luna septembrie, dar în ultimele patru luni a cumpărat valută în valoare de 123 de milioane de dolari.

  Rata de schimb este determinată în funcție de cererea și oferta de pe piață. BNM nu reglementează cursul de schimb. Funcția sa principală este stabilitatea prețurilor, ținând cont de inflație, pe care BNM o menține de 5%. Cu toate acestea, leul s-a consolidat în ultimele luni, ceea ce nu este întotdeauna un factor pozitiv pentru economie, în special, pentru producătorii și exportatorii locali. Acesta a și devenit, de nenumărate ori, motivul criticilor aduse în adresa autorităților.

  Mihail Poisic, doctor în economie

  „Nivelul prețurilor din țara noastră este, în mare măsură, determinat de cursul valutar, deoarece noi ne bazăm pe importuri. Și, în funcție de acesta este determinat costul importurilor. Dacă ne amintim ultimele două luni, opoziția striga că Banca Națională distruge economia noastră, producătorii noștri, pentru că nu este profitabil să exportăm. Este clar de ce nu este profitabil, deoarece exportatorii, cumpărându-l, vânzându-l cu dolari și euro, au primit mai puțini lei pentru produsele lor.”

  Expertul economic consideră că saltul actual al cursului de schimb al euro și al dolarului față de leul moldovenesc nu este unul drastic.

  Mihail Poisic, doctor în economie

  «Acum, dacă vorbim despre euro, atunci acesta a crescut cu doar 10 bani. Un dolar, cu aproape trei bani. Adică, aceasta este o fluctuație simbolică, normală. Exact ceea ce au spus exportatorii și producătorii noștri, că avem nevoie de un leu mai slab. În acest felm a fost rezolvată problema.”

  Expertul susține că cetățenii nu ar trebui să se îngrijoreze de o eventuală crește a prețurilor pentru bunuri și servicii. Or, diferența cursului de schimb este nesemnificativă și nu va lovi în bugetul cetățenilor.

  a-tv.md

  Copyright © 2020