Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Fantomele de piatră ale orașului

  Orașul Cantemir este centrul raionului cu același nume. Unul dintre cele mai mari orașe moldovenești, prin care trece autostrada Chișinău – Leova – Cahul. Aici, la patria părinților ei, Natalia Moldovanu s-a întors din Rusia în urmă cu 50 de ani. Își amintea de Cantemir ca un oraș verde, îngrijit și curat. Astăzi însă este greu să păstrăm aceste etichete.

  Natalia Moldovanu, locuitoare, or. Cantemir

  „În fiecare sâmbătă, vineri, ieșeam, curățam parcul, erau copaci peste tot. A fost foarte frumos … Și după aceea, uite ce au făcut! Fabrica a fost închisă … și vândută, pe bucăți „

  Anterior, în acest loc se afla o fabrică de conserve, care a fost vândută cu succes în anii 90, iar această poiană era plină de mesteceni, acum însă este cuprinsă de deșeuri provenite din construcții. Femeia este revoltată de faptul că în doar câțiva ani orașul s-a transformat într-o mare gunoiște.

  Natalia Moldovanu, locuitoare, or. Cantemir

  „Au scos totul, nu a mai rămas nimic. Dacă oamenii ar fi rămas să trăiască, ar fi avut grijă și ar fi făcut reparații, dar așa, au fost dați afară și ce a mai rămas? Nu a mai rămas nimic ”.

  Iar acesta este fostul cămin comunal în care Natalia Moldovanu a locuit când era studentă. Astăzi clădirea este deteriorată iar în jurul său, o altă gunoiște. Problema este că toate aceste teritorii nu sunt municipale, ci private, iar singura pârghie a autorităților în astfel de cazuri este o amendă pentru teritoriul necurățat și, așa cum demontrează practica, proprietarii o plătesc și își caută de treabă. Problema predomină nu doar în Cantemir. Capitala Moldovei, Chișinău, este cu adevărat bogată în așa-numitele „fantome” – „neconstruite până la capăt” și clădiri abandonate, care pot fi numite deja un soi de monumente istorice.

  Ion Ceban, primar general al Chișinăului

  „Avem două categorii. Prima categorie sunt edificiile neterminate, clădirile distruse din perioada sovietică. A doua categorie, sunt construcțiile care au loc în această etapă. Nu avem pârghii mari în primărie pentru a stopa procesul, avem pârghii însă care nu le permite să construiască, pentru a opri, este Inspectoratul Municipal de Stat, organele de drept și așa mai departe. „

  Clădiri pe jumătate finisate care strică aspectul estetic al orașului sunt la fiecare colț. Numai în sectorul Botanica numărăm aproximativ 50 de proiecte de construcții problematice, dintre care cele mai mari sunt pe străzile Cuza Vodă 13, Bulevardul Traian 23/1, Bulevardul Dacia 50 și Trandafirilor 2, unde se află faimosul cinematograf ”Iskra„.

  Iurii Vitneanschi, vicepretor, sectorul Botanica

  „Cinematograful, care se află lângă havuz. Când am fost angajați în reconstrucția fântânii arteziene una dintre probleme a fost că lângă frumoasa fântână nouă este o clădire abandonată, a cărei construcție nu este finalizată. „

  Problema cu clădirea fostului cinematograf ”Iskra” își are izvorul încă la sfârșitul anilor 90 ai secolului trecut, când clădirea a fost privatizată. Inițial acest obiect avea trei proprietari, dar, în același timp, niciunul dintre ei nu a putut finaliza construcția. Deoarece aceasta este o zonă privată, nu putem intra, dar este de înțeles că acest loc a devenit un fel de bordel și toaletă publică. Însă săptămâna trecută, în raport cu edificiul s-a întrezărit o luminiță la capătul tunelului. A devenit cunoscut faptul că proprietarii Iskra, care sunt acum în America, vor să demoleze cinematograful și să construiască în locul său o clădire rezidențială cu mai multe etaje. Cu alte cuvinte să obțină un profit de pe urma acestui edificiu.

  Ilona Vedrașco, reporter Accent TV

  „Din fericire sau din păcate, această problemă nu a fost rezolvată. Iar „Iskra” a rămas din nou „fantoma orașului„ pentru o perioadă nedeterminată ”.

  Situația în sectorul Râșcani al capitalei nu este mai bună. La adresa Albișoara 8, locuitorii și oaspeții capitalei pot ”admira” un centru comercial neterminat al unui investitor străin, conform proiectului aici a fost prevăzută o clădire cu 25 de etaje. Și la restul adreselor din sector găsiți o mulțime de clădiri rezidențiale nefinisate. Dar cel mai mare număr de „fantome ale orașului”, în mod paradoxal, se află chiar în centrul capitalei. Nu există suficient spațiu pe hartă pentru a enumera toate adresele. Astăzi vom vorbi despre cele mai notabile. Pe strada principală Ștefan cel Mare, sunt situate două clădiri înalte, nefinisate și abandonate care sunt separate doar de o singură stație de troleibuz.

  Ilona Vedrașco, reporter Accent TV

  Prima este clădirea de lângă Teatrul de Operă și Balet. Scenariul clasic: la sfârșitul anilor 90, a început construcția, permisul pentru acea perioadă a fost emis, ca de obicei, cu încălcări. Clădirea a fost construită peste linia roșie prevăzută în planul de urbanism. Apoi a venit criza din 2008, iar lucrările pe șantier au fost stopate. Acum, locul este vândut contra unei sumă cosmice de aproximativ 10 milioane de lei.

  Iar aceasta este cea de-a doua „fantomă”. În locul ei, urma să fie construită o altă clădire pentru un muzeu de artă, încă o galerie. Dar la scurt timp, în circumstanțe ciudate, Ministerul Culturii a dispus ca acest teritoriu să fie dat unei firme private, cu condiția ca muzeul din apropiere să fie supus restaurării.

  Alexandr Odințov, vicepreședintele Fracțiunii PSRM, CMC

  «A existat un dezacord între Ministerul Construcțiilor și firma contractantă. Estimarea nu a fost agreată, compania a calculat că a investit 20 de milioane, iar Ministerul Construcțiilor a recunoscut estimarea în jur de 9 milioane. „

  A urmat un dosar penal. În 2006, arhitectul șef Vlad Modîrca a fost arestat, iar construcția pusă pe pauză mai bine de 15 ani. Problemele sunt evidente, dar cum rămâne cu soluția? În acest moment, nici autoritățile capitalei, nici statul, nu au pur și simplu pârghii pentru soluționarea problemei. Singura soluție sunt reformele în diverse domenii, atât în ​​domeniul fiscal, cât și în cel al construcțiilor. La moment, primăria pregătește un pachet de documente pentru a schimba legislația în domeniul construcțiilor și pentru a înăspri condițiile de impozitare pentru constructori. Documentele se planifică a fi prezentate guvernului pe data de 1 mai.

  Ion Ceban, primar general al Chișinăului

  „De exemplu, de doi ani plătiți aceleași taxe sau impozite locale care sunt necesare astăzi. Dacă după doi ani nu se întâmplă nimic, contorul oficial începe să pornească, să zicem, că și impozitul și colectarea crește „

  Soarta obiectelor nefinisate de zeci de ani poate fi decisă în moduri diferite. Însă ne-am dori să vedem totuși finalitate în această problemă.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020