Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Fadei Nagacevschi: Două cartonașe galbene pentru guvernare de la instituții europene

  Guvernarea și în special ministrul Justiției ar fi primit două cartonașe galbene din partea instituțiilor europene, susține fostul ministru al justiției, Fadei Nagacevschi într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de socializare. Acesta scrie că ultimele modificări efectuate de majoritatea parlamentară la legea procuraturii, au fost mai mult grăbite decât urgente.

  Fostul ministru al Justiției s-a referit la raportul Comisiei europene, publicat la 19 octombrie curent, în care este apreciată modificarea Constituției.

  ”Stimați prieteni,

  Două cartonașe galbene pentru guvernare și în special ministrului justiției de la instituții europene

  1. Ieri a fost publicat raportul Comisiei europene care a apreciat modificarea Constituției (consolidarea justiției).

  Despre modificările recente ale Legii CSM prin care a fost schimbată structura CSM, a fost menționat că urmează o nouă modificare a structurii CSM urmare a modificării Constituției.

  Acest fapt nu demonstrează altceva decât aceea că modificarea recentă a Legii CSM a fost una nejustificată, în grabă și a urmărit alte scopuri decât cele declarate(presupun impunerea controlului politic efemer asupra justiției).

  2. Astăzi, membrii Grupului de Lucru de nivel înalt privind reforma justiției în Republica Moldova condus de către Directorul General pentru Drepturile Omului și Statul de Drept al Consiliului Europei, Christos Giakoumopoulos, și Președintele Comisiei pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), Gianni Buquicchio au menționat:

  a) să nu se încurce graba cu urgența, când vorbim de modificări legislative pe domeniul justiției;

  Presupun că se referă la modificările recente ale mai multor legi pe domeniul justiției care au fost dur criticate pe intern, ce au fost făcute în grabă.

  b) reforma trebuie să fie făcută prin consens larg.

  S-a dat exemplul modificării Constituției.

  Spre regret, guvernarea nu știu de ce i s-a părut că poate face ce vrea și cum vrea fără a ține cont de standardele și regulile statului de drept.

  c) Reformele trebuie făcute durabil și nu pentru o lună sau câțiva ani.

  Altfel spus, reforme nu trebuie făcute contextual, din interes exclusiv politic pentru partidul ce se află la guvernare, ceea cu ce se ocupă cei ce dețin puterea politică în ultimele luni.

  d) Modificările la Legea procuraturii vor fi analizate și avizate de Comisia de la Veneția, Președintele Comisiei fiind mandatat să monitorizeze cazul.

  Este un semnal destul de interesant. Așteptăm avizul.

  Notez, domnul Litvinenco, pe pagina MJ a comunicat că s-a lăudat membrilor grupului ad-hoc cu modificarea Constituției.

  Îl felicit, chiar dacă aportul lui e zero la subiect.

  S-a mai lăudat cu Convenția de la Istanbul.

  Nici aici nu are vreun aport.

  Și nu prea înțeleg ce are asta cu consolidarea justiției și cu ce face dumnealui. Mai bine nici nu scria despre asta.

  În schimb tace la critici.

  Sper că a auzit ce i s-a comunicat.

  Dragi guvernanți, terminați cu experimentele și precedentele nocive. Reveniți la normalitate, dacă vreți să construiți ceva durabil și să fiți apreciați”, a scris Fadei Nagacevschi într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  facebook.com

  Facebook

  SOCIAL

  Administrația parcului familial de distracții “OrheiLand” a declarat că, deseori, artiștii care susțin concerte în parcul de distracții sunt supuși unor presiuni din partea...

  POLITICA

  Igor Klipii, unul din liderii Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), fost ambasador și ex-Secretar general-adjunct al Parlamentului, a lansat critici dure la adresa...

  SOCIAL

  În opinia sociologului Doru Petruți, director General la IMAS Chșinău, actuala guvernare încearcă să fugă de problemele interne, precum sărăcia, comprimarea economiei sau eșecurile...

  Noutăţi

  Pavel Midrigan, avocat, doctor în științe politice, comentator politic, a declarat în cadrul emisiunii “TEMA” de la postul de televiziune “Primul în Moldova”, că...

  Copyright © 2021