Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Facturile pentru luna octombrie le-au dat fiori reci multor moldoveni

  Facturile pentru luna octombrie la curent şi gaz le-au dat fiori reci consumatorilor din Republica Moldova. Asta chiar dacă au făcut economie, mai ales că şi vremea a fost destul de caldă. Iar acum se gândesc cu groază cât îi vor costa utilităţile în celelalte luni de iarnă.

  Denis Ceban a venit de dimineaţă la oficiul poştal din sectorul Buiucani să-şi plătească facturile. Cel mai mult a dat pentru gaz, aproape 2 mii 500 de lei.

  DENIS CEBAN, locuitor al oraşului Chişinău: „Ţinând cont că anterior, chiar şi pe vreme geroasă, cel mai mult plăteam 1.500 de lei, acum se simte mult această scumpire. E de aproape două ori mai mult şi nu am încălzit casa aşa cum o făceam anterior”.

  Mulţi dintre cei pe care i-am găsit la rând la poştă spun că au avut un şoc când au văzut sumele trecute în facturi.

  „557 – 560 de lei. Nici nu-i de pomenit. Nu ştiu de ce mi-a venit aşa de mult, eu idee nu am”.

  Mulţi locuitori de la sate au revenit la încălzirea cu lemne, gazul fiind prea scump pentru ei. Curentul, însă, nu au putut să îl economisească aşa că plata energiei electrice i-a ars pe mulţi la buzunar. Ana Moisei, din comuna Truşeni, municipiul Chişinău, a dat jumătate din pensie numai pentru a achita această factură.

  ANA MOISEI, locuitoare, comuna Truşeni: „Iată mi-a venit 1.011 lei la lumină. Luna trecută cât aţi achitat? – 500 şi ceva. – Dar ce aveţi în casă? Ce electrocasnice? – Avem televizor, avem maşină de spălat, boiler şi frigider”.

  Şi dacă unii spun că sunt conştienţi de vremurile grele pe care le traversăm şi economisesc la îndemnul autorităţilor, alţii recunosc că au redus din consum mai mult de nevoie.

  „- De ce e nevoie să faceţi aceste economii?
  – Că nu ajunge bani. Din pensie nu prea trăieşti. Mai des stingem luminile, nu lăsăm deschis, ce trebuie. De spălat îngrămădim mai multe.  Peste tot se scumpeşte. Unde auzim, peste tot se scumpeşte”.

  În luna octombrie, în Republica Moldova s-au consumat peste 29,6 milioane de metri cubi de gaz, mai puţin cu 57 la sută faţă de aceeasi perioadă a anului trecut. Din noiembrie, consumatorii casnici vor primi compensaţii pentru căldură şi lumină. Scutirile vor fi trecute în facturile pe care le vor primi în decembrie. Executivul face ultimele calcule pentru a stabili sumele ce vor fi oferite drept compensaţii. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spătari, crede că statul va suporta, în medie, 15 lei pentru fiecare metru cub de gaz consumat. Peste jumătate de milion de familii din Republica Moldova s-au înregistrat pe platforma guvernamentală online pentru a primi ajutor în perioada rece. Termenul limită este 25 noiembrie.

  Click to comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Facebook

  SOCIAL

  Expertul în drept constituțional Vitali Catană a comentat compensațiile oferite de autorități pentru costul resurselor energetice consumate de cetățeni. În opinia expertului, ceea ce...

  SOCIAL

  Un autocar care venea din Torino și se îndrepta spre Chișinău, în Moldova, cu 10 pasageri la bord, a fost supus luni unui control...

  SOCIAL

  Mișcarea Pentru Popor a dat start acțiunii de colectare a semnăturilor demnitarilor PAS în susținerea inițiativei ca Guvernul să achite integral costul facturilor cetățenilor...

  SOCIAL

  Jurnalistul Valeriu Reniță a comentat inițiativa „Mișcării pentru Popor” de a colecta semnături ale cetățenilor pentru a obliga Guvernul să plătească facturile la serviciile...

  Copyright © 2021