Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Facilități pentru muncitorii străini

  Deputații au aprobat astăzi, în primă lectură, un proiect de lege care prevede simplificarea procedurii de primire a permisului de ședere pentru străinii care vin în Moldova pentru a se angaja în câmpul muncii. Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne, care sunt și autorii proiectului, adoptarea documentului va facilita acoperirea deficitului de forță de muncă în unele domenii ale economiei.

  Gheorghe Balan, secretar general MAI

  ”Acest proiect a fost dezvoltat la propunerea mediului de afaceri al țării pentru a simplifica și optimiza procesul de eliberare a permisului de ședere pentru acei cetățeni străini care vin în țară să lucreze, pentru lucrătorii imigranți și pentru a suplini lipsa forței de muncă.„

  Potrivit proiectului, va fi exclusă obligația notarizării spațiului de locuit la procesarea documentelor pentru lucrătorii străini. Iar angajatorul nu va mai fi obligat să le plătească salariul mediu pe economie, așa cum prevede legea în prezent. În conformitate cu modificările operate, pentru a obține dreptul de ședere, un cetățean străin este obligat să prezinte doar o copie a contractului individual de muncă. Totodată, punctul care reglementează procedura de înregistrare în câmpul muncii în baza listei profesiilor prioritare, aprobat de Guvern, va fi exclus din legislație. Alte propuneri vizează posibilitatea extinderii dreptului de ședere temporară cu doar trei ani. Deputații au aprobat proiectul de lege în prima lectură. Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie să treacă de lectura finală.

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2020