Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Exportul de mere din Moldova, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

  Volumul exporturilor de mere din Republica Moldova este de peste două ori mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Până la începutul lunii noiembrie au fost exportate aproximativ 31 de mii de tone de mere.

  Potrivit experţilor, printre cauzele care au determinat scăderea exporturilor sunt embargoul impus de Federaţia Rusă la fructele moldoveneşti, războiul din Ucraina şi recolta mică, din acest an. Chiar dacă producătorii noştri s-au reorientat către alte destinaţii, majoritatea exporturilor din această toamnă sunt trimise pe piaţa din Belarus, precum şi către Kazahstan şi Kârgâzstan.

  Fermierul Victor Său deţine la Soroca o livadă de meri cu o suprafaţă de 15 hectare. Producătorul spune că pentru a planta o livadă superintensivă cu puieţi de calitate aduşi din Italia a fost nevoit să acceseze şi credite de la bănci. Acum chiar dacă a obţinut o roadă calitativă şi are unde s-o depoziteze, scumpirea energiei electrice face întreţinerea frigiderelor foarte costisitoare.

  „Până la moment practic la 95 la sută au fost depozitate în frigidere pentru a aştepta un preţ mai bun de a livra sau în Republica Moldova sau după hotarele ei. Cu părere de bine s-a deschis o piaţă bună cum este Qatarul, o parte se vinde în România, încă nu suntem noi concurenţi la mărul european”, afirmă Victor Său, producător mere, Soroca.

  O bună parte dintre producătorii de mere încearcă şă-şi vândă fructele pe pieţele angro din ţară.

  „E foarte greu, lumea nu prea cumpără. Anii trecuţi în Rusia, o realizam acolo, la fură, o dădeam dar acum aici la Chişinău cu 4-5 lei”, afirmă Ana Demianic, producătoare de mere.

  Potrivit Asociaţiei „Moldova-Fruct”, volumul exporturilor de mere din Republica Moldova a scăzut de 2,3 ori în comparaţie cu anul trecut şi constituie 400 de mii de tone de mere, faţă de 665 de mii de tone, în 2021. Acest fapt se datorează recoltei mai mici din acest an, dar şi imposibilităţii de a exporta în Federaţia Rusă, după embargoul, impus de această ţară în data de 15 august.

  Click to comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Facebook

  Noutăţi

  În R. Moldova s-a încheiat recoltarea de mere pentru piața proaspătă. Potrivit experților, anul acesta s-au recoltat câteva mii de tone. Potrivit estimărilor, anul...

  SOCIAL

  Un studiu de fezabilitate axat pe conversia livezilor de măr din Republica Moldova la sistemul de cultivare ecologică va fi realizat, în perioada noiembrie...

  Noutăţi

  Au muncit ani buni peste hotare, iar banii câștigați i-au investit într-o livadă de mere. Acum, însă, când ar trebui să se bucure de...

  SOCIAL

  Experții Universității Agrare din Moldova estimează că în această toamnă, agricultorii și comercianții vor reduce de circa două ori cantitatea de mere pentru depozitarea...

  Copyright © 2021