Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Experții opinează

  Grijile societății civile nu se mai regăsesc pe agenda celor din PAS. Ceea ce își doresc guvernanții este instaurarea unui regim autoritar. Este opinia politologilor din țara noastră. Mai mult, experții spun că autoritățile sunt atât de obsedate de ideea subjugării instituțiilor de stat, și-n deosebi, struturilor de drept, încât problemele sociale și ecologice, sunt ultima lor preocupare.

  Ieri, în cadrul primei ședințe a Parlamentului din sesiunea ordinară de toamnă, majoritatea PAS a refuzat examinarea mai multor inițiative sociale propuse de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Refuzul guvernanților a bulversat atât opoziția cât și societatea deoarece, potrivit lor, programul electoral PAS abunda în inițiative sociale. Refuzul autorităților are o explicație, spun experții.

  Corneliu Ciurea, politolog

  «Are o agendă care nu se pliază pe propriile promisiuni electorale, ci din contra vădește un puseu, o dorință autoritară de a guverna ținând totul sub control. Cred că, astăzi, preocuparea partidului majoritar PAS este cu totul alta decât cea a oamenilor. Mă refer la probleme legate de prețuri, problemele ecologice, tot ce ține de agricultori și profesori și așa mai departe. PAS este obsedat de chestiunea justiției și nu ia în calcul aspecte importante ale societății. Ceea ce o s-o coste mai devreme sau mai târziu. Se întrezăresc în mod clar aceste tendințe negative a guvernării care vrea să domine tot, fără a oferi societății nimic- salarii, pensii cu adevărat majorate».

  Igor Volnițchi, politolog

  «A devenit deja o practică proastă ca tot ce vine de la opoziție să fie respins și din păcate, această practică continuă de ani de zile și este în detrimentul cetățenilor RM. Eu zic că lucrurile trebuie să se schimbe și atunci când vin lucrurile bune de la opoziție, să nu se uite cine este autorul, în ce condiții a înaintat inițiativa iar dacă există acoperire bugetară trebuie să primeze interesele alegătorilor».

  Mai mult, specialiștii sunt de părere că sub paravanul luptei împotriva corupției și reformarea sistemului justiției, PAS își dorește de fapt luarea sub control a întregii țări.

  Corneliu Ciurea, politolog

  «Când vorbim despre justiție și obsesia PAS-ului – nu am în vedere dorința lor reală de a face curățenie generală, pentru că ea nu se întrevede. Ne referim, în special, la dorința de a înlocui persoanele cheie, de a lua sub control acest sistem, ca și alte structuri de forță, pentru a-și putea impune voința și a guverna societatea într-o manieră autoritară. Cred că PAS este în mare lipsă de soluții, este în pană și, în același timp, având o majoritate parlamentară nu vrea să dea ascultare bunului simț».

  Amintim că, printre inițiativele refuzate de PAS au fost audierea premierului pe marginea catastrofei ecologice de pe Nistru, compensarea pierderilor suportate de fermieri în urma averselor și grindinei și acordarea unui ajutor financiar unic de o mie de lei pentru 136 de mii de elevi din țară. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții serviciului de presă PAS pentru a le oferi drpetul la replică, nimeni însă n-a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021