Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Experții opinează

  Сreșterea prețurilor la carburanți, dar și care sunt motivele din spatele autoexcluderii președinției și a guvernului de la negocierile cu Gazprom. Sunt doar câteva dintre subiectele discutate cu invitatul rubricii Interviul Zilei, politologul Corneliu Ciurea. Detalii urmăriți, în continuare.

  Domnule Ciurea, vă mulțumesc că ați acceptat să vorbiți cu noi referitor la probleme stringente cu care se confruntă la moment societatea. Creștere galopantă de prețuri, și nu doar la carburanți dar și la produsele de primă necesitate. Vorbim de pâine, chiar. Iar autoritățile pasează responsabilitățile de la o structură la alta. Am ajuns în acel moment de cotitură când președintele țării, Maia Sandu strânge din umeri și spune că nu poate face nimic în raport cu creșterea galopantă a prețurilor. Domnule Ciurea, este o dovadă de neputință sau nedorință?

  Corneliu Ciurea, politolog

  Eu cred că este vorba, în primul rând, de necunoaștere și o nedorință. Orice lider al țării are datoria să intervină, în special, când e vorba de a interveni prin mijloacele existente pe piață și de a introduce niște reglementări. Cred că, președintele Sandu nu cunoaște și nu dorește, cum poate un președinte să intervină în alte situații. Am văzut situații similare pe timpul altor președinți, inclusiv al fostului președinte Dodon, că se intervenea în asemena situații, și premierul domnul Chicu vorbește despre obligația președintelui de a da dispozițiile necesare pentru ca aceste creșteri galopante să fie oprite.

  Ce stă în spatele autoexcluderii președinției și a guvernului de la negocierile cu Gazprom, cu privire la un nou contract de livrare a gazelor naturale?

  Corneliu Ciurea, politolog

  Evident, politicienii pot obține reduceri substanțiale. Maia Sandu s-a eschivat de această obligațiune, spunând că este de datoria Moldovagaz, de aceea este o negociere dintre două companii și ea nu are ce căuta la Moscova pentru a stabili sau a negocia prețul contractului. Eu cred că, parțial, este adevărat acest lucru, companiile responsabile stabilesc un anumit preț doar că politicienii pot micșora acest preț. Eu cred că, politic, negocierile cu Moscova nu sunt pregătite și, deocamdată, nici nu am văzut eforturi din partea guvernării pentru a crea o platformă de discuții serioase cu Moscova, și în aceste condiții, Moscova ne va da un preț mare. Un preț în care politicienii noștri nu au intervenit pentru a-l micșora.

  Prețurile majorate din ultima perioadă la carburanți se pun până și pe seama uraganului IDA din America, situația e cel puțin una derizorie. Este oare momentul ca actuala guvernare să recunoască că prin modificările la legea carburanților au făcut o greșeală, și să încerce să schimbe situația prin reglementări la nivel de legislație?

  Corneliu Ciurea, politolog

  Asistăm, într-adevăr, la o creștere continuă a prețurilor la carburanți. S-a vorbit mult că a existat o înțelegere de cartel și legea cu privire la controlul prețurilor, votată în Parlament, nu reflectă decât interesele producătorilor, marilor furnizori de carburanți. Deocamdată din partea, PAS-ului, conducerii partidului, deputaților nu vedem decât tăcere. Ei nu vor să intervină pentru a lămuri lucrurile și, în aceste condiții, vorbesc experții care nu sunt afiliați PAS-ului, dar care înțeleg cum stau lucrurile. Concluzia este că PAS-ul a mers pe mâna furnizorilor, din această cauză, prețurile cresc continuu și în aceste condiții PAS trebuie să vină cu niște explicații și să intervină pe piață pentru a diminua această creștere.

  Domnule Ciurea, vă mulțumim pentru intervenție.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021