Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Experți: Un guvern –experiment

  Noua garnitură de miniștri a trezit o serie de reacții în spațiul public dar mai ales în rândul experților și politologilor care spun că noii miniștri sunt mai mult axați pe teorie decât pe practică iar experiența guvernamentală le lipsește aproape în totalitate.

  Politologul Igor Volnițchi a declarat pentru postul nostru de televiziune că viitorii miniștri trebuie să facă compromisuri și să nu urmeze tehnicile PAS de curățare totală a ministerelor. În caz contrar se vor crea blocaje instituționale în urma cărora vor suferi cetățenii.

  Igor Volnițchi, politolog

  «Un lucru este cert, celor numiți nu le ajunge experiență pentru a gestiona domeniile care le-au fost încredințate, deaceea probabil trebuie să facă unele compromisuri și să accepte cel puțin la prima etapă ca în funcții cheie în ministerele pe care le vor conduce să rămână profesioniști, purtători de memorie și de imagine instituțională pentru că dacă vor merge pe curățarea totală a ministerelor, cum anunța PAS anterior, atunci vom avea o rezultativitate a guvernului care lasă de dorit».

  Volnițchi mai opinează că majoritatea noilor miniștri sunt foști ONG-iști dar mai ales oameni loiali Nataliei Gavriliță.

  Igor Volnițchi, politolog

  «Minimum o treime din reprezentanți ai sectorului asociativ neguvernamental. Li s-a acordat o șansă, urmează să vedem acum dacă ceea ce spuneau ei reprezentând ONG-urile și venind cu diferite sugestii pentru guvern, vor putea să implementeze în momentul în care vor accede în funcții. Deasemenea se vede cu ochiul liber că Gavriliță și colegii săi nu a vrut să atragă profesioniști din alte partide ci să meargă doar cu proprii oameni iar acești oameni vor avea să facă față unei mari provocări”

  Că viitorul Guvern al RM va fi compus din oameni fără experiență, apropiați PAS-ului o confirm și expertul Ian Lisnevschi. Acesta spune că viitorul cabinet de miniștri este nimic altceva decât un simplu ”experiment”

  Ian Lisnevschi, expert

  «Dacă e să analizăm bine și CV-urile și persoanele propuse de Gavriliță nu putem vorbi despre un guvern reformator sau un guvern care este axat pe profesionalism. Vedem un guvern politic în care se regăsesc simpatizanții sau membrii PAS. O parte din capacitățile acestui guvern le-am văzut în 2019, mai ales la capitolul sănătate și afaceri interne. Aici sunt foarte multe întrebări. Acesta este un guvern –experiment, sau un guvern care va provoca mai mult evenimente politice decât posibile rezultate».

  Amintim că marți, 3 august, a fost făcută publică lista cu candidații la funcția de miniștri în Guvernul candidatei desemnată la funcția de premier al R. Moldova, Natalia Gavriliţa. Viitorul Cabinet de miniștri urmează să aibă 13 ministere, în loc de 9, așa cum a fost până acum. Astfel, Parlamentul se va întruni în ședință plenară, vineri, 6 august, cu începere de la ora 10:00. Agenda include acordarea votului de încredere a Programului de activitate și a întregii liste a Guvernului.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021