Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Experți: Maia Sandu încotro?

  Eșecul candidatului Igor Grosu și a guvernului propus de acesta a trezit un nou val de reacții în societate. Toți se întreabă ce va fi mai departe? Care sunt acțiunile Maiei Sandu care în ultimul timp demonstrează că nu-și dorește dialog cu fracțiunile parlamentare ci doar alegeri anticipate. Am făcut o selecție a opiniilor experților în drept constituțional dar și a politologilor, în reportajul ce urmează. În concluzie, Maia Sandu s-a încurcat în propriile acțiuni și declarații iar asta aprofundează țara într-o criză fără perecedent, spun experții.
  Politologul Corneliu Ciurea a menționat că președintele Sandu a înaintat candidatura lui Grosu fără unele intenții serioase. Mai mult, acesta subliniază că Igor Grosu a respirat ușurat când a aflat că din lipsă de cvorum nu va veni în Parlament să ceară vot de încredere.
  Corneliu Ciurea, politolog
  „Inițierea dizolvării Parlamentului înseamnă ca acest proces să fie demarat în limitele legii, însă în condițiile actuale nu văd cum am putea avea anticipate. Scenariul ”vom merge până la capăt” al Maiei Sandu înseamnă un blocaj total. Ea va creea o situație fără precedent care nu îi va face imagine favorabilă iată de ce sunt sceptic că ea va merge totuși până la capăt”
  Ea trebuie să se așeze din nou la masa de negocieri cu fracțiunile parlamentare, desigur ea poate sări peste aceste discuții și să se adreseze din nou la CCM, însă situația în care s-a pomenit țara cade pe umerii săi și CC îi va veni greu să ia o decizie în favoarea Maiei Sandu. Nu rămân decât două scenarii, fie Maia Sandu înțelege complexitatea problemei și vine la discuții, ceea ce nu este neapărat o înfrângere politică, fie greul cade pe umerii CCM în situația în care anticipatele nu sunt nici într-un caz cea mai bună variantă pentru RM
  Expertul Valeriu Reniță a declarat pentru Accent TV că înaintarea lui Igor Grosu a fost un proces mimat din start și că urmărește alegerile anticipate cu orice preț. Reniță spune că anumite din aceste considerent țara s-a pomenit în capcane constituționale din care însăși Înalta Curte nu poate ieși.
  Valeriu Reniță, expert

  «Grosu voia să vină în Parlament cu un program de guvernare împrumutat de la Natalia Gavriliță. Și asta deși știa că acest program déjà a primit nota minimă. Asta înseamnă că Grosu nu și-a dorit ca acest guvern să fie votat. Și mai ales faptul că s-a apropiat de Slusari și i-a spus că PAS nu va vota, deci nu avem nevoie de dovezi că procesul a fost mimat și s-au folosit duble standarte. Nu văd aici o dovadă care să stea la baza inițierii alegerilor anticipate. Pentru că CC a lăsat totuși o fereastră deschisă ca majoritatea parlamentară să încerce să-l înainteze la postul de prim-ministru pe Vladimir Golovatiuc».

  Și constituționalistul Victor Pușcaș a declarat pentru Sputnik Moldova că președintele nu poate să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegeri anticipate până când nu va consulta fracțiunile parlamentare și până când nu va primi avizul pozitiv de la Curtea Constituțională că există asemenea circumstanțe. În timpul consultărilor, ar putea fi propus pentru funcția de premier candidatul majorității parlamentare.

  Victor Pușcaș, ex-președintele CCM

  „Pentru a ridica problema dizolvării Parlamentului trebuie să consulte fracțiunile parlamentare. Așa e scris în articolul 85, alineatul 1 din Constituție. (…) În timpul consultărilor, majoritatea parlamentară, dacă ea există, poate să înainteze candidatul său. În Constituție este scris că președintele „poate”. Adică nu e obligat, deși au expirat aceste trei luni de zile. Asta este o ferestruică recunoscută printre altele prin hotărârea Curții Constituționale”

  Fostul președinte al Curții Constituționale a explicat ce opțiuni mai există pentru a evita alegerile parlamentare anticipate. După ce deputații PSRM au contestat la Curtea Constituțională decretul de numire al Nataliei Gavrilița candidat la funcția de premier, s-ar putea constata că prima tentativă de învestire a premierului nu a fost consumată.

  Victor Pușcaș, ex-președintele CCM

  „Foarte corect. Trebuie să mai fie încă o tentativă. Și atunci poate să se vină cu candidatul majorității parlamentare. Dar trebuie să vedem dacă ea există, pentru că aceasta este o majoritate nu politică, ci tehnică. Adică se adună numai pentru a vota un candidat la funcția de prim-ministru. Dar politică garantează susținerea politică a guvernului în viitor”

  Și Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi consideră că parlamentul nu poate fi dizolvat în condițiile în care majoritatea parlamentară își dorește învestirea unui guvern. Într-o postare publicată astăzi pe pagina sa de Facebook, după tentativa eșuată de învestire a executivului Grosu, Fadei Nagacevschi a amintit că Moldova este un stat parlamentar și nimeni nu se poate opune voinței majorității legislative.

  Fadei Nagacevschi, ministrul în exercițiu al Justiției

  „Suntem republică parlamentară. În Parlament există voința politică a unei majorități pentru învestirea unui Guvern. Toate poveștile despre două tentative și trei luni sunt irelevante în condițiile existenței voinței politice pentru învestirea Guvernului. Orice tentativă de dizolvare forțată a unui Parlament ce are voință politică pentru învestirea Guvernului, are drept efect adâncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize și poate fi chiar considerată o violare a obligațiilor constituționale a Președintelui ca putere neutră”

  Amintim că Igor Grosu urma să vină astăzi în Parlament pentru a-și prezenta garnitura de miniștri și programul de guvernare. Intenția acestuia a eșuat din cauza lipsei de cvorum.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021