Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  Experți: În anul 2013 autoritățile de atunci au dat barajul de la Naslavcea pe mâna ucrainenilor

  Elena Zubcova, doctor-habilitat în științe biologice, profesor al Institutului de Zoologie al Academiei de Științe și membru al Comisiei interguvernamentale cu privire la râul Nistru a declarat pentru Accent TV că acordul dintre Chişinău şi Kiev privind râul Nistru, există. În baza acestui document, autoritățile de la noi ar fi dat barajul de la Naslavcea pe mâna ucrainenilor. Acest lucru a provocat agravarea situației ecologice de pe Nistru. Râu, pe care Moldova riscă să-l piardă în următorii câțiva ani.

  „Când mi-au spus, mi-au zis și din Ucraina-apropo, că a fost semnat un astfel de acord, nu veți crede, dar nu am crezut pe nimeni. Am fost la guvern, am întrebat de un funcționar, de al doilea, de al treilea, nimeni nu știa nimic. Actul a fost trecut prin Parlament. Tot Legislativul a fost cel care l-a secretizat și a „cedat” barajul de la Naslavcea. Dacă am fi avut controlul a cel puțin 50% din baraj, am putea deschide încuietorile și am da drumul la apă. Acest document este secretizat și acum. Eu am văzut acel act, am văzut și semnăturile puse, am văzut că barajul a fost cedat”, susține Elena Zubcova, doctor-habilitat în științe biologice, profesor,  Institutul de Zoologie, AȘM

  Potrivit expertului, în anul 2013, Moldova a pierdut dreptul la gestionarea comună a hidrocentralei de la Dubăsari. Prim-miniștrii, din acea perioadă, Vladimir Filat și Iulia Timoșenko au semnat la Kiev un acord secret, prin care Chișinăul i-a cedat Kievului toate drepturile de gestionare, așa încât ucrainenii să aibă control absolut asupra hidrocentralei. Și asta în condițiile în care cea mai mare parte din suprafața acesteia se află pe teritoriul Moldovei, iar procesul de marcare a liniei de frontieră nu a fost încă finalizat.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021