Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  BNM: Inflația poate atinge un indice record în trimestrul IV

  Banca Națională a decis să mențină rata de bază la 21,50% anual, aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt. Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței Comitetului executiv al BNM.

  Astfel, se vor menține ratele la creditele overnight vor rămâne la 23,50 la sută anual, iar la depozitele overnight, la nivelul de 19,50 la sută anual.

  Specialiștii Băncii Naționale mai estimează că în cel de-al patrulea trimestru inflația va atinge un indice record, apoi va fi în descreștere.

  Banca Națională avertizează că prețurile de consum vor crește în continuare. Acestea vor fi determinate de recolta scăzută a recoltei din acest an, creșterea prețurilor externe la energie, războiul din Ucraina, ajustarea tarifelor la gaze naturale și la serviciile conexe cu efectele lor secundare, indexarea pensiilor și de la creșterea salariilor.

  Rata anuală a inflației a crescut până la 34,0 la sută în septembrie 2022, sau cu 2,2 puncte procentuale față de iunie curent.

  Printre factorii acestei majorări se evidențiază creșterea cotațiilor internaționale la resursele energetice, seceta hidrologică, cu efecte asupra prețurilor autohtone la produsele alimentare, ajustarea tarifelor și sporirea, în aceste condiții, a costurilor. Deprecierea leului față de dolarul SUA a generat presiuni suplimentare.

  Războiul din Ucraina a sporit simțitor impactul factorilor de mai sus. Presiunile din partea cererii persistente în anul precedent au scăzut și au influențat neînsemnat inflația de bază și prețurile la produsele alimentare.

  Click to comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Facebook

  POLITICA

  Fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că „parlamentarii PAS elaborează, în taină,  un pachet de inițiative legislative, care ar permite aderarea Republicii...

  SOCIAL

  R. Moldova a fost inclusă în lista destinațiilor turistice cu cele mai ieftine apartamente de închiriat în vacanță. Potrivit Dailymail, locuințele care sunt expuse de...

  SOCIAL

  Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, anunță că o delegație a companiei aeriene low-cost „Eurowings” vine astăzi la Chișinău. Funcționarul a precizat că...

  POLITICA

  Republica Moldova nu poate începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană atâta timp cât jumătate din localitățile din țară nu sunt conectate la rețelele...

  Copyright © 2021