Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Expert: E un șantaj

  Astăzi, stațiile peco ale mai multor companii petroliere din țară au anunțat că impun limită la procurarea motorinei și benzinei. Restricția vine ca răspuns la decizia ANRE de a aplica o nouă metodologie de calcul a prețurilor la combustibil. Importatorii de produse petroliere spun că noua formulă de stabilire a prețurilor dăunează rețelelor de benzinării. Un astfel de argument a fost supus criticilor grave din partea experților în domeniu. Detalii în materialul colegei noastre, Olga Dzeatcovschi.

  Roman Chircă, directorul Institutului pentru Economie de Piață

  „ În opinia mea este o tentativă de sabotaj și presiune. Cu toate acestea, sunt o mulțime de căi prin care acest șantaj poate fi contracarat. „

  Expertul este de părere că noua metodologie de calcul este de departe de a fi una perfectă. Cu toate acestea, argumentele precum că noua formulă lovește în importatorii de produse petroliere și duce la faliment operatorii petrolieri – nu corespund realității.

  Roman Chircă, directorul Institutului pentru Economie de Piață

  «În primul rând, metodologia prevede în mod clar recepționarea unui venit și limitarea unor cheltuieli. Acest lucru a fost făcut pentru a aduce prețurile la normal și a elimina supraprofitul companiilor petroliere. Iar, dacă astfel vor acționa doar unele companii, atunci acest șantaj nu va aduce la nimic, iar acești operatori nu vor avea o altă alternativă decât să revină la un regim normal de lucru. Astfel de acțiuni nu sunt profitabile pentru companii și vor provoca mari pierderi financiare.„

  Roman Chirca consideră că singurul obiectiv al importatorilor de produse petroliere este abolirea metodologiei, însă aceștia nu vor reuși. Încât acesta este unul dintre cele mai importante instrumente care limitează fluctuațiile și înțelegerile de cartel pe piața petrolieră. Amintim că, noua metodologie a fost aplicată începând cu 1 iulie, curent. Astăzi, la stațiile de alimentare ale unei companii petroliere a fost impusă limita la pompă – 10 litri pentru o mașină, 20 pentru o camionetă și 30 de litri pentru un camion.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021