Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Ex-primar general al capitalei: Avem probleme mari la capitolul calității și durității clădirilor

  Ex-primarul general al municipiului Chișinău, Serafim Urechean, a vorbit, în cadrul emisiunii „TEMA” de la postul de televiziune „Primul în Moldova”, care emite pe internet, despre capacitatea clădirilor din capitală de a rezista la eventualele cutremure. În opinia sa, noi avem mari probleme la capitolul calității și durității construcțiilor.

  „Ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, lipsa unor pârghii de control al autorităților publice locale asupra calității construcțiilor și, mai ales, la duritatea construcțiilor, mai ales cerințele de zonă seismică, aici este o problemă mare. Organele centrale n-au dorit să se preocupe de acest domeniu, iar organele locale nu au avut pârghii”, a declarat Serafim Urechean.

  Fostul edil al capitalei a amintit că în trecut clădirile se construiau, reieșind din calculele de rezistență seismologică la nivel de 9 grade pe scara Richter. Astfel, construcțiile vechi deja au trecut testul, și nu o singură dată.

  „Am supraviețuit datorită acelor acte normative care le-am preluat încă din fosta Uniune Sovietică de care ne-am condus”, a specificat Urechean.

  El sugerează organelor centrale și celor locale să examineze acele construcții care măcar vizibil pot fi afectate de un seism de un grad înalt.

  „Sigur trebuie o inventariere vizibilă. Pe mine m-au îngrijorat foarte mult construcțiile noi din ultimii ani, deoarece administrația publică locală și cea centrală, poate din nedorință sau inconștient, nu au pârghii de control și de inventariere a activității instituțiilor private de construcție pentru a vedea cum, ce, la ce etape, ce lucrări s-au îndeplinit, care este calitatea, care sunt calculele”, a mai spus Urechean.

  Fostul primar general al Chișinăului a ținut să sublinieze că ceea ce s-a întâmplat în Turcia, Siria, Liban, Iran este o tragedie de nivel global, iar pentru viitor trebuie trase concluzii și este nevoie de o responsabilitate mai mare la capitolul atitudinii către ramura construcțiilor.

  „Suntem alături de popoarele care au avut de suferit”, a spus Serafim Urechean în încheierea acestui subiect.

  primul.md

  Facebook

  LUMEA

  Un cutremur de magnitudine 4,1 s-a produs miercuri, 22 februarie, dimineața, la ora locală 8:25, în județul Gorj, la o adâncime de 15 kilometri,...

  SOCIAL

  Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, afirmă că timp de foarte mulți ani problema rezistenței seismice a clădirilor a fost ignorată, inclusiv în ceea ce...

  SOCIAL

  În dimineața zilei de 9 februarie, către ora 05:30 echipa de salvatori a Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană a ajuns în zona de...

  POLITICA

  Fostul primar general al Chișinăului, Serafim Urechean, a criticat în termeni duri discursurile autorităților oficiale ale Moldovei cu privire la o eventuală renunțare la...

  Copyright © 2021