Indicele prețurilor producătorului la produsele agricole a constituit 118,6%, în ianuarie – septembrie 2022, față de perioada respectivă a anului 2021, informează Biroul Național de Statistică.
Astfel, costul produselor vegetale de la producător s-a majorat cu 19,1% în nouă luni ale anului, fiind înregistrate creșteri semnificative la pomușoare de cultură – de 2,2 ori, bostănoase alimentare – cu 68,3% și cartofi – cu 45,6%, în timp ce prețul la struguri s-a micșorat cu 12,5 procente.
Potrivit informațiilor, la produsele animaliere, în ianuarie-septembrie 2022 față de perioada respectivă a anului 2021 a fost înregistrată majorarea prețurilor producătorului cu 17,2%, inclusiv la ouă alimentare – cu 26,7%, animale și păsări (în masă vie) – cu 16,2% și lapte – cu 14,8%.
Dinamica trimestrială a preţurilor producătorului în comparație cu perioada respectivă din anul precedent este prezentată în Figura 1. Astfel, prețurile producătorului în trimestrul III anul curent față de trimestrul III al anului trecut au crescut cu 22,6%, inclusiv la produsele vegetale – cu 23,2% și la cele animaliere – cu 18,4%.
