Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Eurostat: Prețul pâinii a crescut cu 18% în toată Europa

  Datele Eurostat pentru luna august referitoare la toate țările Uniunii Europene arată că pâinea, articol de primă necesitate, costă cu 18% mai mult decât anul trecut.

  O scumpire „uriașă”, având în vedere că deja în august 2021 prețul crescuse cu 3% față de ultimele douăsprezece luni, scrie Il Fatto Quotidiano.

  Cauza principală este războiul dintre Rusia și Ucraina, explică Eurostat, care a cauzat o creștere generală a costului energiei. Cuptoarele de panificație consumă o cantitate mare de energie electrică: la Milano, de exemplu, facturile brutăriilor s-au triplat, punând în pericol peste 5000 de activități, potrivit Assipan.

  La creșterea prețului pâinii în întreaga Europă contribuie și tendința costului grâului, ambele țări aflate în război fiind exportatori importanți. Prețul acestei materii prime a atins maximul în luna mai, rezultatul fiind o creștere a costurilor pe perioada verii. Cu toate acestea, potrivit Financial Times, începând din luna iunie, prețul grâului a început să scadă: costul ridicat al energiei rămânând totuși principala cauză a creșterii prețului pâinii.

  Cele mai mari creșteri a prețurilor se înregistrează în Ungaria, unde față de august 2021 s-a înregistrat o creștere de 66%; pe locul doi se află Lituania, unde pâinea costă cu 33% mai mult decât acum douăsprezece luni. Sub media europeană, dar în creștere puternică se află Franța, unde prețul pâinii a crescut cu 8%, în Țările de Jos și Luxemburg, creșterea s-a oprit la 10%.

  „Raportul Eurostat confirmă încă o dată necesitatea intervențiilor guvernamentale asupra prețurilor produselor de primă necesitate, începând cu reducerea TVA-ului la alimente”, comentează Assoutenti. Președintele asociației, Furio Truzzi, subliniază și creșterea semnificativă a inflației în ceea ce privește alimentele, a căror preț, conform Istat, au crescut cu 10,5% în august. „Acest lucru înseamnă o cheltuială anuală mai mare, iar o familie cu doi copii va trebui să plătească 786 de euro în plus doar pentru mâncare”, argumentează Truzzi.

  Datele Eurostat confirmă o tendință pe care deja o raportau de mai multe luni diverse asociații de consumatori: „De luni de zile denunțăm faptul că prețurile alimentelor au atins cote nesustenabile în Italia”, conchide Assoutenti.

  Facebook

  LUMEA

  Cele mai mari bănci din lume au fost lovite la bursă vineri, în condițiile în care problemele la un creditor regional din SUA au...

  ECONOMIE

  Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat majorarea tarifului la căldură, după o solicitare în acest sens parvenită de la Termoelectrica. Astfel, prețul...

  LUMEA

  Pentru prima dată în acest an, o cantitate importantă de praf din Sahara a fost detectată în Europa, iar aceste particule ar putea să...

  SOCIAL

  Energia electrică ar putea din nou să se scumpească. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a recepționat cererea S.A. „Termoelectrica” de ajustare a...

  Copyright © 2021