Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Egiptul vrea să distrugă faimoasele case plutitoare de pe Nil

  CAIRO, EGYPT - JUNE 27: Ducks owned by Ikhlas Helmy 88 years old living in Houseboat 77 on June 27, 2022 in Cairo, Egypt. As part of the Egyptian government's plans to modernise the capital city, the last remaining houseboats on the river Nile have received eviction notices in order to clear the way for new construction projects. Over the decades, the houseboats were inhabited by a wide range of the Egyptian society, from intellectuals, politicians, spies during WWII as well as tourists. (Photo by Roger Anis/Getty Images)

  Casele plutitoare din lemn de pe Nil, vopsite în culori strălucitoare, sunt un simbol al bogatului patrimoniu cultural al orașului Cairo. Dar autoritățile vor să le demoleze, motivând că vor să înfrumusețeze malul fluviului. Anunțul a provocat furie în rândul locuitorilor capitalei egiptene, relatează BBC.

  Unele dintre casele plutitoare, acostate permanent pe malul râului, sunt locuite de oameni săraci, în timp ce altele au fost restaurate cu sume mari de bani. Câteva au fost transformate în restaurante, birouri și săli de sport.

  Este un stil de viață diferit, ești total cufundat în natură. Fluviul este la doar un metru sub tine, spune celebra scriitoare egipteană Ahdaf Soueif, a cărei casă a fost programată pentru demolare.

  „Ideea de a locui pe o barcă a fost întotdeauna legată de ceva ieșit din comun pentru generații întregi de egipteni și arabi”, adaugă ea.

  De pe veranda ei se văd remorchere și macarale în jurul caselor plutitoare din centrul capitalei. Trei case – clădiri cu două etaje atașate de plute – au fost îndepărtate marți și remorcate. La începutul săptămânii, altele case fost îndepărtate, iar una dintre acestea a fost distrusă în acest proces.

  Pe rețelele sociale, egiptenii au condamnat acțiunea autorităților împotriva caselor plutitoare, cunoscute sub numele de „awamat”.

  digi24.ro

  Facebook

  LUMEA

  Între 35 și 41 de persoane au murit și mai multe au fost rănite într-un incendiu care s-a produs într-o biserică din orașul egiptean...

  LUMEA

  Egiptul a anulat contractele de furnizare a 240 de mii de tone de grâu din Ucraina, achiziționate în decembrie 2021. Acest lucru este raportat...

  LUMEA

  Vești bune pentru turiști. Dacă plănuiți o vacanță în Egipt, nu veți mai fi nevoiți să vă furișați pentru a face fotografii. Ministerul Turismului...

  LUMEA

  Cel puţin 23 de persoane au murit şi 30 au fost rănite marţi după ce un autobuz de pasageri şi un camion s-au ciocnit...

  Copyright © 2021