Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ecuație cu multe necunoscute

  Prețul de achiziție a gazelor naturale va crește, la fel ca și tariful pentru consumatorii finali. Declarația vine din partea premierului Natalia Gavrilița. Mai mult, demnitarul a precizat că, în prezent, nu se cunoaște de unde vom lua gaze la iarnă, care va fi prețul de achiziție și pentru ce perioadă va fi semnat contractul. În același timp, Gavrilița a asigurat că șefia țării negociează nu doar cu Federația Rusă, ci și cu alte țări și alți furnizori de servicii.

  Natalia Gavrilița, prim-ministrul RM

  «După cum știți, ne confruntăm cu o criză gravă cauzată de o creștere dramatică a prețului global al gazului. Vreau să asigur populația că Moldova va avea gaze naturale. Întrebarea este la ce preț».

  Бета: Mai mult, premierul Natalia Gavrilița nu a putu oferi un răspuns la întrebarea, de unde țara va cumpăra flacăra albastră?

  Natalia Gavrilița, prim-ministrul RM

  „Sunt optimistă că vom ajunge la un acord și vom semna contractul de livrare a gazelor naturale, fie cu Gazprom, fie cu alți furnizori. Un contract care va fi în interesul populației, dar ținând cont de condițiile existente pe piața gazelor naturale”.

  Natalia Gavrilița a recunoscut că negocierile cu Gazprom sunt în curs de desfășurare, însă procesul e anevoios. Premierul a mai adăugat că furnizorul rus de gaze nu a șantajat și nu a făcut presiuni asupra Chișinăului. Totodată, demnitarul a anunțat că Dmitri Kozak nu va veni în Moldova, însă vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminschi va pleca la Moscova, unde ar urma să negocieze problema gazului. Discuțiile însă, nu vor fi purtate cu reprezentanții Gazprom.

  Natalia Gavrilița, prim-ministrul RM

  «În ceea ce privește vizita domnului Kozak. A fost invitat la Administrația Prezidențială a Republicii Moldova, dar am fost informați că săptămâna aceasta nu va veni. Vicepremierul Vlad Kulminschi se va deplasa joi la Moscova pentru a continua discuțiile. Domnul Kulminschi va avea întrevederi cu reprezentanții Administrației Prezidențiale din Rusia.
  – Aveți vreo întâlnire cu reprezentanții Gazprom?
  – Domnul Kulminschi va avea întâlniri cu reprezentanții administrației președintelui rus».

  Fără a avea o claritate a situației, Gavrilița a prognozat că prețul de achiziție al gazului va crește iar în consecință va fi majorat și tariful pentru consumatorul final.

  Natalia Gavrilița, prim-ministrul RM

  «Ceea ce este clar este că prețul de achiziție al gazului va crește și, în consecință, tariful la gaz va crește. Acesta este un proces inevitabil în condițiile actuale ale pieței. Ce poate face guvernul pentru a ajuta oamenii este să elaboreze un mecanism de compensare pentru păturile vulnerabile ale societății».

  Nu există o claritate nici în privința compensării creșterii tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali. Gavrilița a declarat în acest sens, că guvernul a început déjà elaborarea unui mecanism de compensare a tarifului pentru categoriile vulnerabile ale societății. Cu toate acestea nu se cunoaște în ce proporție vor fi compensate facturile, întrucât totul ar depinde de posibilitățile bugetului de stat.

  Natalia Gavrilița, prim-ministrul RM

  «Formula exactă pentru calcularea acestor compensații va depinde de prețul de achiziție, de tariful final și posibilitățile bugetare.».

  Potrivit Nataliei Gavrilița, în prezent, Executivul este concentrat pe negocierile cu alte țări, în speranța identificării unor surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale. Premierul a mai spus că Moldova a început să cumpere gaz din „surse alternative” prin intermediul companiei „Energocom”. Săptămâna aceasta guvernul urmează să majoreze capitalul statutar al Energocom, ca să poată procura gaze din surse alternative.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021