Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Economia anului 2020

  Nicio țară din întreaga lume nu a fost pregătită să dea piept cu pandemia de COVID-19, dar, mai ales, cu toate consecințele ei. Fiecare stat a ieșit din criză pe cont propriu. Republica Moldova este una din țările care a reușit să facă față crizei datorită autorităților care au gestionat situația astfel, încât să susțină populația, dar și afacerile.

  În lunile ianuarie-februarie, populația este asigurată de bugetul de stat, adoptat în timp util. Pentru categoria venituri, este planificată o creștere cu 8,6% față de 2019, iar cheltuieli – cu 11,3 miliarde mai mult.
  Asta, în situația în care, din toamna anului trecut, sectorul agricol a gost afectat de secetă. Guvernul a alocat în Fondul de Sibvenționare peste 1 miliard de lei.
  Următoarele luni, martie, aprilie și mai sunt și cele mai afectate de criză. Și dacă seceta a lovit agricultura, atunci pandemia COVID-19 a lovit toate sectoarele economiei.
  În aprilie, a izbucnit un scandal legat de împrumutul rusesc de 200 de milioane de euro. În 23 aprilie 2020, majoritatea parlamentarilor votează pentru ratificarea acordului de împrumut cu Rusia. Iar în data de 7 mai, Curtea Constituțională anulează acordul, la cererea deputaților din Platforma DA, PDS și Pro Moldova.
  În urma acestei deciziiMoscova își pune mari semne de întrebare. Președintele Igor Dodon a calificat drept periculoasă decizia Curții Constituționale. Din cauza acestei hotărâri, achitarea pensiilor și salariilor risca să fie blocată.
  Dodon se ocupă personal de acestă problemă și rezolvă situația.
  Din cauza creșterii de la o zi la alta a invecărilor cu SARS-CoV-2, în data de 16 martie, în țara noastră este declarată carantină. Toate unitățile comerciale alimentare sunt închise, precum și piețele mici și angro. Guvernul anunța că deciziile drastice sunt justificate și contribuie la reducerea răspândirii virusului.
  Cei mai afectați de criza pandemică au fost sectorul HoReCa, sectorul transportului de pasageri și mărfuri, exportatorii și importatorii.

  Iunie. Volumul comerțului extern a scăzut cu 26,3%.
  După ce a blocat împrumutul din Federația Rusă, opoziția continuă să acuze autoritățile moldovenești de izolare financiară internațională. Între timp, guvernul negociază activ cu partenerii internaționali de dezvoltare. După cum au remarcat experții, datorită negociatorilor buni din partea moldovenească, țara noastră a obținut un ajutor din partea Băncii Mondiale și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
  În luna iulie, autoritățile aveau deja stabilit un plan concret de sprijinire a mediului de afaceri și a populației: subvenții la ratele dobânzilor bancare pentru producătorii agricoli, plăți de compensare către grupurile vulnerabile ale populației, indexarea pensiilor în două etape, etc. Doar pentru acoperirea pagubelor din sectorul agricol, Guvernul a alocat în plus 300 de milioane de lei.
  Opoziția parlamentară sabotează amendamentele la buget, amenințând Guvernul cu moțiunea de cenzură.
  Prin urmare, cabinetul de miniștri își asumă responsabilitatea legilor adoptate, în data de 1 iulie. Tot atunci, s-a decis alocarea a 700 de lei, în calitate de ajutor unic, pentru pensionari și altor beneficiari de prestații sociale cu un venit de sub trei mii de lei. Totodată au fost alocate încă 100 de milioane de lei fermierilor afectați de secetă.
  Tot atunci, s-a decis majorarea salariilor pentru medici: din 1 septembrie – cu 30%, din 1 ianuarie 2021 cu 30% și cu încă 40% până la sfârșitul anului viitor.

  Președintele Igor Dodon declară că Moldova nu a trecut printr-o criză atât de dură din anul 1991, însă autoritățile au grijă să țină situația sub control.

  Igor Dodon, președintele RM (2016-2020)

  ”Anul 2020 s-a dovedit a fi destul de dificil pentru țara noastră și a fost dificil pentru absolut fiecare dintre noi. Cu toții ne confruntăm cu două probleme majore – pandemia, care a curmat sute de vieți și s-a dovedit a fi o provocare uriașă pentru sistemul de sănătate dar și o secetă severă, care a nimicit recolte pe zeci de mii de hectare. În astfel de condiții, a fost foarte dificil să guvernăm țara, să găsim soluții și să asigurăm plata pensiilor și salariilor, să găsim bani pentru drumuri și să oferim asistență financiară. Dar am reușit să păstrăm securitatea economică și socială a țării .”

  În luna septembrie, experții prezic că economia moldovenească va pierde zeci de miliarde de lei. Opoziția trâmbițează că bani în buget pentru salarii și pensii nu sunt. Pe de altă parte, pe tot parcursul anului, plata salariilor și a pensiilor, dar și indemnizațiile de altă natură, nu au întârziat.
  La acea vreme, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, deputatul socialist Vladimir Golovatiuc, a răspuns speculațiilor opoziției.

  Vladimir Golovatiuc, șeful Comisiei de Profil, deputat PSRM

  ”De la începutul anului, s-a acordat un ajutor unic de 700 de lei. Acum – 900. Total – 1600 lei. Adică, aproape 9% au fost indexate datorită acestor 2 plăți forfetare. În plus – 4,8% de la 1 aprilie și 1,1% de la 1 octombrie. În total, pensia a fost indexată cu 15,3% în 2020.„

  În luna septembrie, Moscova le-a dat undă verde transportatorilor moldoveni să reia aprovizionarea cu mărfuri pe piața rusă, cu o nouă cotă de 4.000 de autorizații, deoarece anterior, aceasta fusese epuizată.
  Pierderea unie piețe de desfacere, precum este ce din Federația Rusă, era inadmisibilă. În urma negocierilor directe dintre Igor Dodon și președintele rus, Vladimir Putin, a fost găsită o soluție.
  După primul lockdown, mediul de afaceri și cetățenii revin la tempourile firești.
  În octombrie, la solicitarea Moldovagaz, ANRE a redus tariful pentru gazele naturale pentru consumatorii finali cu 12,2%. Într-un interviu, oferit în exclusivitate pentru Accent TV, președintele Consiliului de administrație al Societății pe Acțiuni Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că, în urma unor prognoze ale întreprinderii, din cauza scăderii costurilor la petrol, prețul mediu anual al gazelor naturale va rămâne la nivelul de 130-140 de dolari per mia de metri cubi.

  Noiembrie. Campania electorală este în plină desfășurare. Opoziția întoarce electoratul împotriva actualului guvern. În același timp, Guvernul caută mijloace suplimentare de sprijin, în special pentru sectorul agricol.
  În Moldova ajunge, într-un final, ajutorul financiar din partea Rusiei pentru sprijinul agriculturii.

  În decembrie, opoziția sabotează examinarea și adoptarea documentelor financiare în Parlament și îi determină pe fermieri să protesteze.
  În aceste condiții dificile, fracțiunea PSRM înaintează o serie de inițiative, pentru a doua lectură, a proiectului de politică bugetară și fiscală. Pensionarii cu venituri de sub 4 mii de lei vor primi cîte 1.000 de lei în calitate de ajutor unic la Paște, începând cu ianuarie 2021, vor fi majorate salariile pentru toate categoriile de angajați ai statului, în special pentru lucrătorii din domeniul sănătății – cu 30%, ajutorul va fi plătit bugetarilor până de sărbătorile de iarnă. 100 de mii de lei vor fi alocați familiilor medicilor care au murit din cauza coronavirusului
  La inițiativa fracțiunii PSRM, introducerea cotei TVA de 12% a fost amânată. Autoritățile au găsit fonduri suplimentare pentru agricultori, de 3 mii de lei per hectar.
  PSRM abrogă așa-numita ”lege a miliardului”, prin care fostul cabinetul de miniștri, condus de Pavel Filip, a pus pe umerii cetățenilor responsabilitatea returnării miliardului furat.
  Pe 23 decembrie, în cadrul unui briefing de presă la care premierul Ion Chicu și-a anunțat demisia, acesta a subliniat că cele mai importante documente ale țării au fost aprobate anume pentru ca un nou Guvern să funcționeze fără impedimente.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021