Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Echitate socială, da sau ba?

  Proiectul legii bugetar-fiscale și legea bugetului pentru 2022 au ajuns pe mesele deputaților. Documentele au fost examinate, astăzi, în cadrul comisiei de profil – economie, buget și finanțe. În cadrul dezbaterilor, deputatul blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Petru Burduja, a atras atenția asupra faptului că în timp ce bugetul pentru sfera educației a fost micșorat, salariile deputaților și angajaților președinției cresc simțitor.

  Petru Burduja, deputat, blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Vreau să vă atrag atenția că pentru cadrele didactice se prevăd majorări de salarii în proporție de 5,6%, în timp ce rata de inflație urmează că crească cu aproximativ 15%. Ce să le spunem atunci profesorilor? Că în buget bani pentru ei nu s-au găsit? Așa se primește? De ce atunci pentru majorarea bugetului mai multor instituții ale statului, bani sunt? Spre exemplu, salariile deputaților vor fi majorate cu 7,7%. Cred că acești bani ar trebui să meargă pentru profesori. Cum se face că bugetul administrației prezidențiale va crește cu 9%?”

  Ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi a recunoscut cifrele însă a pasat întreaga responsabiltate pe lacunele din sistem. „Nu putem schimba nimic într-o lună”, a spus ministrul.

  Dumitru Budeanschi, ministrul Finanțelor

  «Cât despre sistemul de salarizare, noi l-am moștenit. Noi trebuie să recunoaștem acest lucru. În ultimii ani, ei au încercat să schimbe sistemul de salarizare, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până-n prezent».

  Totodată, deputatul Burduja a spus că în proiectul bugetului de stat pentru anul 2022, salariile pentru angajații administrației prezidențiale au crescut cu 2,5 milioane de lei, astfel fondul instituției, ajungând la suma de 20 de milioane. Fondul de salarizare al Parlamentului s-a majorat cu 24 de milioane, iar al Curții Constituționale cu aproape 3 milioane de lei. De cealaltă parte, suma alocată pentru sistemul de educație a fost redusă dramatic. Într-un final, Legea Bugetului pentru anul 2022 a fost votată în cadrul comisiei de profil. Petru Burduja a votat împotrivă.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021