Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Dumbrăveanu: Echipa Ministerului Sănătății a întreprins toate acțiunile și a utilizat toate oportunitățile pentru a asigura populația cu vaccin anti-COVID

  Republica Moldova are capacitate de stocare a vaccinului împotriva infecției COVID-19 la temperatura necesară de minus 70 de grade în mărime de 140 de mii de doze de vaccin în cadrul ANSP, cu posibilitatea de extindere, de la sfârșitul lunii ianuarie, cu spațiu adițional minim pentru încă 400 de mii de doze de vaccin. Despre aceasta anunță fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, pe pagina sa de Facebook, unde publică și documentele doveditoare privind eforturile echipei MSMPS, ANSP, OMS și UNICEF pentru a asigura țara cu vaccinul anti-COVID-19.

  Totodată, Centrele de Sănătate Publică dețin în dotare congelatoare care asigură temperatura de – 20de grade Celsius. La sfârșitul lui ianuarie, în țară urmează să ajungă patru congelatoare cu regim de temperatură -20 și -70 de grade, achiziționate în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19 finanțat de Fondul Global.

  Viorica Dumbrăveanu amintește că Ministerul Sănătății a început negocierile cu privire la aprovizionarea țării cu vaccinulanti-COVID-19 încă în iulie 2020. Discuțiile s-au purtat cu reprezentanții Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI), OMS și Coaliția pentru inovații în pregătirea antiepidemică (CEPI), iar la 30 iulie a fost aprobată eligibilitatea Republicii Moldova de acces la vaccinurile împotriva infecției COVID-19.

  De asemenea, în decembrie ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a transmis către COVAX Cererea pentru vaccinul anti-COVID-19, care include datele generale, populația țintă pentru vaccinare, posibilitatea de accesare a prețurilor preferențiale, caracteristicele vaccinurilor. Republica Moldova a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin anti-COVID-19 prin intermediul COVAX, dintre care 20 % oferite gratuit, iar 30% prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu prețuri preferențiale. La 07 ianuarie 2021, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a primit confirmare de la GAVI, că țara va putea beneficia de primul lot de vaccinuri anti COVID-19, până la finele lunii ianuarie curent, cu posibilitatea de administrare a vaccinului la începutul lunii februarie 2021.

  Dumbrăveanu reiterează că echipa Ministerului Sănătății a întreprins toate acțiunile și a utilizat toate oportunitățile pentru a asigura populația cu vaccin anti-COVID. Fostul ministru dă asigurări că Republicii Moldova este pregătită pentru a primi vaccinul anti-COVID-19 și a iniția procesul de imunizare a populației. Dumbrăveanu susține că acum eforturile trebuie redirecționate pentru informarea corectă a populației, dar nu spre dezinformare și dezbinare.

  ”Observ că, atât gestionarea pandemiei COVID-19, cât și campania de vaccinare împotriva COVID-19 a devenit ținta unor speculații. Îndemn la unitate și colaborare, doar astfel vom reuși”, a scris Dumbrăveanu.

  Potrivit fostului membru al Guvernului Chicu, cei care astăzi aruncă informații false în spațiul public, ar trebui să-și asume consecințele, mai ales când populația trebuie informată corect în privința vaccinării, ceea ce fac toate țările, unde există unitate și un singur scop – sănătatea cetățenilor.

  facebook.com

  Facebook

  LUMEA

  Turcia va relaxa din restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului, a anunțat președintele țării, luni, după ce numărul de cazuri noi a scăzut până...

  SOCIAL

  Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a îndemnat locuitorii municipiului să se vaccineze împotriva infecției cu noul coronavirus.

  SOCIAL

  De la începutul lunii iunie 2021 Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au informat peste 5400 persoane privind regulile medico-sanitare, care trebuie să...

  LUMEA

  Malta a vaccinat 70% din populaţia sa adultă cu cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19, devenind prima ţară a Uniunii Europene care...

  Copyright © 2021