Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  DUBLU! Salariile angajaților din sistemul medical ajung până la 25 mii lei

  Salariile din sistemul de sănătate au crescut de mai bine de două ori. Dacă în 2019 un medic din asistența medicală spitalicească avea o remunerare lunară de 9700 de lei, la 1 ianuarie 2021, acesta a ridicat 18,5 mii de lei. În cazul medicilor care nu se ocupă de pacienții cu COVID-19, salariul a crescut până la peste 15 mii de lei.

  Medicii din asistența medicală prespitalicească primesc din ianuarie 2021 un salariu de peste 24 de mii de lei, față 12 mii în anul 2019. De asemenea, a crescut leafa și pentru medicii din sistemul de îngrijire medicală la domiciliu. Salariul acestora s-a majorat de la 7 până la 15 mii. Totodată, dacă un medic angajat în asistența medicală primară avea în 2019 un salariu de peste 9 mii de lei, din 1 ianuarie leafa acestora a ajuns la aproape 16 mii de lei.

  Majorările salariale s-au referit și la personalul medical mediu și cel inferior. Astfel, dacă în 2019 salariul unei asistente medicale era de la 4,7 mii la 5,8 mii în funcție de domeniul de activitate, acum acesta a ajuns să fie de la 10 mii până la 16,5 mii de lei.

  Dacă cel mai mic salariul al unei infirmiere în 2019 era de 2,5 mii de lei, la 1 ianuarie 2021, leafa unei infirmiere ajunge să fie de aproape 9 mii de lei.
  Fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a scris pe pagina sa de Facebook, că timp îndelungat a auzit din partea unor „binevoitori” „ode” pentru profesioniștii din sistemul medical, și a asistat la mimări de politici, reforme sterile lansate de dragul orgoliului personal sau al intereselor materiale proprii. Dumbrăveanu a remarcat că, anul 2020 a fost un an crucial în prioritizarea investițiilor și dezvoltării instituțiilor medicale, dar și mai important în consolidarea imaginii lucrătorilor medicali și motivarea corespunzătoare eforturilor acestora.

  Amintim, la inițiativa președintelui Igor Dodon, salariile personalului medical urmează a fi dublate în trei etape. Decizia îi vizează peste 40 de mii de angajați din sistem. În prima etapă, lefurile lucrătorilor medicali au crescut cu 30% de la 1 septembrie 2020, de la 1 ianuarie 2021, salariile angajaților în medicină au fost majorate cu încă 30%. O altă majorare – de 40% – urmează să fie efectuată în a doua jumătate a acestui an.

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Majorarea salariilor personalului medical din luna iulie și stingerea datoriilor salariale pentru angajații de la Calea Ferată se amână pentru o perioadă nedeterminată. Liderul...

  SOCIAL

  Igor Dodon a salutat decizia deputaților socialiști de a înregistra în Parlament proiectul de lege privind majorarea salariilor cadrelor medicale cu 40 la sută,...

  SOCIAL

  Președintele Igor Dodon și PSRM și-au onorat angajamentele asumate față de lucrătorii din sistemul medical. Deputatul socialist, Vladimir Odnostalco, a declarat că, pe parcursul...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Deputatul fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Vladimir Odnostalco, a prezentat astăzi, 22 aprilie, un proiect de lege privind majorarea salariilor în sistemul de...

  Copyright © 2020