Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Donează sânge – salvează vieți!

  Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a dat startul primei campanii de donare a sângelui din 2021, iar primii donatori ai acestui an au fost angajații Centrului Național Anticorupție. Aceștia și-au motivat gestul prin dorința de a le întinde o mână de ajutor pacienților infectați cu virsul COVID-19 aflați în stare gravă.

  Mai mulți angajați CNA au început această zi prin a dona plasmă și sânge. Donatorii de sânge completează un chestionar obișnuit format din 17 întrebări, după care sunt examinați de un medic. Câteva întrebări despre starea de sănătate, analiza sângelui, măsurarea temperaturii și a tensiunii sunt suficiente pentru ca medicul să-și dea seama dacă donatorul suferă sau nu de boli cronice.

  Аnton Sochircă, angajat CNA

  «Donez plasmă la fiecare trei luni sau cel puțin de 4-5 ori pe an. Donez sânge nu pentru sănătatea mea, ci pentru sănătatea altor cetățeni – acesta este principiul după care ma ghidez».

  Nicolae Gavriș, angajat CNA

  «Astăzi sunt aici pentru a da o mână de ajutor celor care sunt puțin mai triști decât noi și celor care sunt acum în stare critică. Cu speranța că totul va fi bine, încercăm să ajutăm societatea».

  Svetlana Cebotari, director Centrul National de Transfuzie a Sângelui

  «În perioada 1 martie – 5 martie urma să organizăm o campanie de donare a sângelui în rândul tinerilor. A fost planificată cu mult înainte de ultima decizie a comisiei anti-criză. Și, întrucât tinerii stau acasă, nu am putut să realizăm o astfel de acțiune. Pentru a nu opri fluxul de donatori, am apelat la Centrul Național Anticorupție».

  Pentru ca spitalele din țară să poată fi aprovizionate cu sânge și plasmă, aproximativ 250 de donatori ar trebui, zilnic, să treacă pragurile Centrelor de Transfuzie a Sângelui,

  Svetlana Cebotari, director Centrul Național de Transfuzie a Sângelui

  «În fiecare spital raional din toată țara, există puncte de donare a sângelui care sunt deschise tot timpul. Și, în medie, avem numărul necesar de donatori».

  Campania anuală de donare a sângelui se desfășoară în perioada 1 martie – 1 aprilie. Cu toate acestea din cauza pandemiei de coronavirus, numărul acestor inițiative a crescut considerabil. Doar în 2020, au fost organizate peste 35 de campanii de donare.

  a-tv.md

  Copyright © 2020