Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Doi ani fără Plahotniuc

  Pe 8 iunie, se împlinesc exact doi ani de când în țara a căzut regimul lui Vladimir Plahotniuc. Președintele din acea perioadă Igor Dodon a declarat că odată cu plecarea oligarhului, în Republica Moldova a început o eră nouă. Cu toate acestea, Plahotniuc așa și nu a compărut în fața magistraților chiar dacă au fost acumulate suficiente probe care demonstrează implicarea acestuia în furtul miliardului și alte infracțiuni care presupun pedeapsă penală.
  În luna iunie 2019, Vladimir Plahotniuc supranumit și „Stăpânul Moldovei„ nici gând nu avea să cedeze puterea în fața oponenților săi. După ce pe 8 iunie, cu susținerea partenerilor americani, europeni și ruși a fost creată coaliția anti-oligrahică, Plahotniuc a fost într-un final detronat. Cu toate acestea, aproximativ o săptămână de zile, membrii PDM au tras de sfori în speranța de a se menține pe prima poziție. Pentru a da peste cap activitatea noii alianțe, în Plenul Parlamentului până și lumina a fost deconectată. Ușile instituțiilor de stat au fost închise, iar noilor miniștri nu li s-a permis să-și îndeplinească atribuțiile. În centrul capitalei, a avut loc un nou miting în apărarea puterii de stat. Mii de oameni, majoritatea bugetari, au fost aduși organizat din diferite raioane ale țării. Pe mâna democraților au mers și magistrații Înaltei Curți care au declarat drept ilegale deciziile adoptate de noul Parlament și guvernul Sandu. Demis din funcție a fost și președintele din acea perioadă, Igor Dodon, iar atribuțiile acestuia i-au fost transmise fostului premier, Pavel Filip căruia Curtea Constituțională i-a dat undă verde pentru a dizolva Parlamentul. Criza din țară se agrava de la o zi la altă, iar remedierea conflictului pe cale amiabilă și pașnică părea a fi imposibilă.
  Joseph Dole președinte PPE (09.06.2019)
  “De ieri, Republica Moldova nu mai este un stat capturat și a venit momentul să înțelegem acest lucru. Fac apel la opoziție, reprezentată de Partidul Democrat, să se abțină de la violențe care nu vor face decât să agraveze situația, iar consecințele unui astfel de scenariu vor fi grave”.

  Punctul de cotitură în situația creată a fost pe 14 iunie, când în urma unei discuții private cu ambasadorul SUA, Derek Hogan, Vladimir Plahotniuc a anunțat că Partidul Democrat renunță la putere, după care oligarhul a părăsit în grabă țara. Chiar dacă primele acțiuni ale noii coaliții au fost orientate spre demontarea regimului oligarhic al lui Plahotniuc, influența acestuia s-a resimțit încă mult timp, fie vorbim de sistemul politic, administrația publică sau sistemul judiciar. În această perioadă de timp, însuși oligarhul fugar și-a schimbat de câteva ori locația. Inițial, el a plecat în SUA, unde în luna septembrie 2019 a cerut azil politic. Cu toate acestea, Serviciul pentru cetăţenie și serviciul de imigrare al SUA a anunțat că nu vede niciun temei pentru a-i acorda azil lui Plahotniuc. Iar câteva zile mai târziu, numele lui Vladimir Plahotniuc, a soției sale și a copiilor săi figura în lista persoanelor asupra cărora Departamentul de Stat SUA a impus un șir de sancțiuni. Plahotniuc a încercat să remedieze situația prin intermediul instanței de judecată, însă n-a avut câștig de cauză. În luna august 2020, el s-a văzut nevoit să părăsească Statele Unite ale Americii. Câteva luni mai târziu, a devenit cunoscută informația că Plahotniuc s-ar fi stabilit în Turcia, unde a primit cetățenie în baza investițiilor făcute. Între timp, Procuratura Generală de la Chișinău a reușit să acumuleze probe care ar demonstra că Plahotniuc a fost, de fapt, beneficiarul principal al furtului din sistemul financiar-bancar. Cu toate acestea, când autoritățile de la noi le-au solicitat omologilor turci extrădarea oligarhului fugar, ultimii au declarat că acesta a părăsit teritoriul Republicii Turcia. Ulterior, s-a spus că Plahotniuc a fost văzut în Cipru, după care s-ar fi întors la Istanbul și tot așa. Un lucru rămâne a fi cert, după doi ani de la căderea regimului lui Plahotniuc, acesta așa și n-a compărut în fața magistraților.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021