Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Doi ani de mandat, sub amenințare

  în această zi, acum doi ani, la 24 februarie 2019, în Republica Moldova au avut loc alegerile parlamentare. În tot acest răstimp, s- a încercat dizolvarea componenței actuale a organului legislativ și să se organizeze alegeri parlamentare anticipate. Acum, aceasta a devenit ideea fixă ​​a președintelui Maia Sandu, care este gata să comită încălcări grave ale Constituției de dragul acestor alegeri anticipate.

  Actualul parlament ”a supraviețuit” celor doi președinți, și celor trei guverne dar și s-a confruntat în repetate rânduri cu amenințarea dizolvării. Cea de-a 10-a legislatură va intra în istorie ca fiind singurul parlament moldovenesc ales pe baza unui sistem electoral mixt, atunci când jumătate din deputați au fost aleși pe listele de partid, iar cealaltă jumătate pe circumscripțiile uninominale.
  În urma votului din 24 februarie 2019, trei partide politice, 1 bloc electoral și 3 candidați independenți au acces în parlament.
  Acum, doi ani mai târziu, doar fracțiunea socialiștilor și-a păstrat unicitatea. Blocul „Acum” s-a dezintegrat de mult – partidul Maiei Sandu, până la sfârșitul anului 2019 s-a distanțat demonstrativ de Platforma DA. Cele mai mari pierderi însă, le-a suferit fracțiunea Partidului Democrat. Din componența inițială mai fac parte doar 11 deputați.
  Discuțiile despre dizolvarea actualului parlament au început aproape imediat după ce au rezultatele alegerilor parlamentare au fost validate. Ulterior s-a dovedit că nimeni nu vrea să facă ”bloc” cu nimeni. Mai mult, cu câteva zile înainte de scrutiny, candidații blocului electoral ”ACUM” au semnat un angajament colectiv de a nu crea coaliții în viitorul parlament cu Partidul Democrat, Partidul Șor, PSRM, Partidul Nostru și alte partide așa zise , „Pro-oligarhice și anti-europene”. Iată atunci, partenerii internaționali s-au alăturat procesului de negociere. La 3 iunie 2019, reprezentanții speciali ai Statelor Unite, Rusiei și Uniunii Europene au venit la Chișinău. Rezultatul acestei „cohorte de parteneri ” a fost formarea așa-numitei coaliții „anti-oligarhice” blocul PSRM-ACUM, care a trimis PDM-ul oligarhic în opoziție. Atunci acea alianță trebuia să efectueze o serie de reforme și schimbări de personal și să pregătească țara pentru alegeri parlamentare anticipate. Însă, alegerile anticipate din 2019 nu au avut loc dar anume poziția actualului președinte Maia Sandu în această perioadă s-a schimbat vizibil.

  Acum doi ani, actualul parlament era suficient de bun pentru ea ca să fie numită prim-ministru. Iar în 2021 s-a schimbat retorica, legislativul este numit déjà „parlamentul hoților, al funcționarilor corupți și al contrabandiștilor”, un legislativ care trebuie urgent reales, deși majoritatea deputaților au rămas aceiași. Prin urmare, cea de-a 10-a legislatură, la mijloc de mandat, se confruntă dur cu actualul șef al statului. Pentru a dizolva Parlamentul, pentru a organiza alegeri anticipate și a spori prezența fostului său partid în noul parlament, Maia Sandu este pregătită să ignore decizia Curții Constituționale și să comită în acest sens o încălcare gravă a Constituției.

  a-tv.md

  Copyright © 2020