Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Dodon, despre ultimele evenimente politice

  PSRM va înregistra astăzi, în Parlament, o nouă inițiativă legislativă privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat președintele PSRM, care a precizat că se va insista ca proiectul să fie examinat în prima ședință a legislativului. Igor Dodon s-a referit și la actuala criză politică din țară.

  Igor Dodon, președintele PSRM

  ”Limba rusă în Moldova a fost, este și va fi o limbă de comunicare interetnică. Noi vom face tot ce ne stă în puteri, pentru ca acest proiect să fie votat și ca Republica Moldova să fie în continuare un stat interetnic. Da, sunt deacord că trebuie să se cunoască și limba de stat, dar pentru aceasta, statul trebuie să finanțeze programe de învățare a acesteia.”

  Iei, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, care a fost votată în Parlament, la sfârșitul anului 2020. PSRM consideră că decizia Curții este una politică. Într-un alt context, Igor Dodon a făcut precizări referitoare la scenariile care pot evolua în criza politică din țară. Primul – președintele țării, în continuare, încalcă Constituția și nu înaintează niciun candidat la funcția de premier; al doilea – șeful statului înaintează un candidat care va fi votat de Parlament și al treilea – președintele țării propune un candidat care nu va fi susținut de deputați și, astfel, vor fi declanșate alegeri parlamentare anticipate. Președintele PSRM a atras atenția asupra faptului că, cu cât mai mult va fi tergiversată înaintarea unui candidat, cu atât mai departe va fi transferat termenul de dizolvare a Parlamentului. Cel de-al cincilea președinte al țării a criticat propunerea PAS, susținută de Maia Sandu, prin care deputații sunt îndemnați să voteze o declarație prin care să-și ia angajamentul că nu vin la ședința la care trebuie să fie votat premierul.

  Igor Dodon, președintele PSRM

  ”În caz dacă președintele nu va înainta un candidat, el poate fi atras la răspundere, deoarece este o încălcare gravă a Constituției și deciziilor Curții Constituționale. Probabil, va fi primul președinte în istoria modernă a Republicii Moldova împotriva căruia vor fi declanșate anumite procese constituționale.”

  Liderul socialiștilor a declarat că dacă Maia Sandu va înainta un candidat la funcția de premier, deputații PSRM nu examinează varianta de a boicota ședințele Parlamentului. Dodon a reiterat că PSRM va participa la toate ședințele legislativului.

  Igor Dodon, președintele PSRM

  ”În scenariul numărul doi se votează candidatul la funcția de prim-ministru și atunci avem Guvernul Maiei Sandu să vedem cum se descurcă.”

  Igor Dodon susține că dacă eveminetele vor evolua după cel de-al treilea scenariu, atunci cel mai apropiat termen de organizare a alegerilor anticipate este sfârșitul lunii mai. Guvernul Ion Chicu și-a prezentat demisia în 23 decembrie 2020. PSRM s-a adresat Curții Constituționale cu o sesizare prin care a solicitat explicații cu privire la termenul limită în care șeful statului trebuie să prezinte un candidat la funcția de premier și care sunt sancțiunile pe care le riscă președintele țării dacă refuză să facă acest lucru. Socialiștii i-au cerut Înaltei Curți examinarea acestei adresări în regim de urgență.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020