Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Dodon despre decizia CCM

  Liderul PSRM, Igor Dodon a fost printre primii care a venit cu o reacție la recenta decizie a Curții Constituționale. Socialistul a specificat că doar doi din cei cinci magistați ai Înaltei Curți au dat curs sesizării Maiei Sandu. Astfel, instituția prezidențială ar fi folosit Curtea Supremă a Moldovei în interesele politice ale președintelui țării. Mai mult, președintele Partidului Socialiștilor a reamintit că un scenariu similar a fost a fost pus în practică acum trei ani, de către Vladimir Plahotniuc.

  În mesajul postat pe postat pe canalul lui personal de Telegram, Igor Dodon a declarat că prin decizia luată, judecătorii CCM au încălcat grav normele constituționale, propriile decizii luate în anii trecuți, precum și recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția. Totodată, Dodon este de părere că Maia Sandu își dorește să uzurpeze puterea în stat, exact cum a făcut-o Plahotniuc în vara lui 2019.
  Igor Dodon președintele PSRM
  „Decizia de astăzi este comparabilă cu deciziile Curții Constituționale din iunie 2019, când Plahotniuc a încercat să folosească Curtea Constituțională de buzunar pentru a dizolva Parlamentul și a convoca alegeri parlamentare anticipate în speranța de a obține mai multe mandate pentru partidul său. Aceste încercări au fost recunoscute în 2019 de majoritatea parlamentară și de comunitatea internațională ca uzurpare a puterii, au fost ulterior declarate ilegale, iar membrii Curții Constituționale au primit un vot de neîncredere și au demisionat. Sunt sigur că am asistat cu toții la încercările de uzurpare a puterii de către Maia Sandu folosind trei judecători ai Curții Constituționale în stilul unui oligarh fugar.„
  Mai mult, Dodon a susținut că reacția la acțiunile președintelui Maia Sandu va fi similară celei din 2019. Cu alte cuvinte, Parlamentul le va înainta vot de neîncredere celor trei magistrați CCM cu cererea demisiei acestora. Pe final, socialistul a venit cu un apel către partenerii internaționali pentru a intervene și a stopa aceste încălcări.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020