Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Dionis Cenușă: Unii ambasadori, petrecuți cu premii și ordine, alții doar cu aprecieri

  Analistul politic Dionis Cenușă a comentat modul în care președinta Maia Sandu și-a luat rămas bun de la Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong și cel al Franței, Pascal Le Deunff. „Este evidentă diferența de abordări la acordarea ordinelor și medaliilor de către actuala guvernare”, a menționat acesta, într-o posare pe pagina sa de Facebook.

  „Opinia Zilei (despre medalii și ordine):

  Președintele Sandu și-a luat rămas bun de la Ambasadorul Chinei (Zhang Yinghong) și Franței (Pascal Le Deunff):

  – Președinția “a exprimat aprecieri” diplomatului chinez pentru activitatea sa în consolidarea relațiilor moldo-chineze. Tot Președintele Sandu a mulțumit China pentru ajutorul în combaterea pandemiei și a precizat că China este “partener important”. Acest lucru nu s-a reflectat în termeni de ordine sau medalii. Niciun ordin nu i-a fost conferit, la fel cum nicio medalie diplomatică de la Ministrul de Externe. Evident, nu orice ambasador merită medalii, dar se contrazice tot discursul despre importanța Chinei cu faptul ca nu i s-a conferit niciun ordin sau medalie.

  – După ce Ambasadorul Francez a primit “Medalia Diplomatică” de la Ministrul de Externe, acesta a primit și “Ordinul de Onoare” de la președinție. Spre deosebire de “aprecierile” față de ambasadorul chinez, Președintele Sandu i-a conferit ordinul pentru “merite deosebite în îmbunătățirea relațiilor moldo-franceze”. Am scris anterior că la fel ca și medalia oferită de Ministerul de Externe, ordinul conferit de președinție denotă o contrazicere. Cum poate primi orice ambasador un ordin pentru consolidarea relațiilor bilaterale când conform Președintelui Sandu, țara era izolată. Sau președintele se contrazice sau sunt apreciate meritele ambasadorilor europeni pentru anii 2020-2021, după prezidențiale și anticipate.

  Este evidentă diferența de abordări la acordarea ordinelor și medaliilor de către actuala guvernare. Merită de menționat că China era examinată de guvernarea anterioară drept piață pentru vinurile moldovenești. De aceea, Socialiștii ar putea să declare că sub guvernarea PAS, Moldova “se izolează” de Rusia, China (dimensiunea euroasiatică). Totodată, beneficiile materiale imediate pentru Moldova (și resurse financiare pentru guvernare) derivă dintr-o agendă pro-europeană accentuată, care este extrem de importantă pentru modernizarea țării. Așa arată preferințele geopolitice de moment”, a menționat Dionis Cenușă, pe pagina sa de Facebook.

  Acum două zile, președinta Maia Sandu i-a conferit Ordinul de Onoare Ambasadorului Republicii Franceze în țara noastră, Pascal Le Deunff, „pentru meritele sale deosebite în îmbunătățirea relațiilor dintre țările noastre”: „Acestea includ relansarea dialogului moldo-francez la nivel înalt, inițierea activității Agenției franceze pentru Dezvoltare în Republica Moldova, lansarea cooperării în domeniul justiției și combaterii corupției, dar și sprijinirea schimbărilor democratice din țara noastră din ultimii ani”.

  În aceeași zi, Maia Sandu a discutat cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, ES Zhang Yinghong. Întrevederea a avut loc cu ocazia încheierii mandatului acestuia în țara noastră. „I-am exprimat domnului Ambasador aprecierea pentru activitatea sa în Moldova, ce a urmărit consolidarea relațiilor moldo-chineze. I-am mulțumit totodată pentru ajutorul oferit de Beijing în susținerea eforturilor noastre de combatere a pandemiei de Covid-19”, a subliniat șefa statului.

  Potrivit președintei Maia Sandu, China este un partener important pentru Republica Moldova, cu care țara noastră dorește să dezvolte în continuare relații trainice de cooperare și prietenie, în beneficiul cetățenilor ambelor state.

  La mijlocul lunii iulie, Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, a primit „Ordinul de Onoare”, cu prilejul încheierii mandatului în țara noastră. Președinta Maia Sandu i-a mulțumit „pentru contribuția sa în promovarea transformărilor democratice din Moldova și susținerea acordată oamenilor care au luptat pentru o societate liberă și justă”.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Unimedia.info

  POLITICA

  Președintele țării, Maia Sandu, acceptă să se întâlnească doar cu cetățenii vaccinați. Cel puțin asta spun locuitorii din Peresecina, Orhei. Joi, 14 octombrie, președintele...

  ECONOMIE

  Într-un comentariu pentru Accent TV, expertul economic Elena Gorelova a subliniat că toate discuțiile autorităților cu privire la căutarea unor căi alternative de aprovizionare...

  POLITICA

  Maia Sandu va primi suplimentar din bugetul de stat 2,1 milioane de lei pentru salariile angajaților din Președinție. Deputații PAS au votat, joi, în...

  POLITICA

  Politologul Dionis Cenușă a criticat guvernarea pentru modul în care gestionează criza energetică din țară. Expertul denotă o lipsă totală de acțiuni concrete din...

  Copyright © 2021