Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Dionis Cenușă avertizează asupra riscului politizării Procuraturii de către guvernarea PAS

  Politologul Dionis Cenușă avertizează asupra riscului politizării Procuraturii de către guvernarea PAS. Expertul susține că în contextul amenințărilor venite din partea noii puteri la adresa actualului Procuror General și modificării cu grave abateri a Legii Procuraturii, numirea noului procuror șef este condamnată să fie politizată.

  ”Noua lege a procurorului, adoptată cu diferite abuzuri de către partidul de la guvernare și promulgată rapid de președintele Sandu, impune proceduri care favorizează numirea politică de către partidul de guvernământ. Prin urmare, principiul numirii prin concurs este anulat și există riscul repolitizării procuraturii”, susține Cenușă într-o analiză publicată pe pagina sa de Facebook.

  Politologul remarcă cu regret că aceste acțiuni ale președintelui Sandu și ale partidului său sunt, deocamdată, ignorate de UE.  

  ”Aspectul dat pare și mai ciudat luând în considerare îngrijorările deschise, și justificate, ale delegației UE la Tbilisi cu privire la refuzul partidului de guvernământ georgian de a depolitiza sistemul judiciar, inclusiv procuratura. Pe măsură ce UE este pe punctul de a aloca a doua tranșă a asistenței macrofinanciare din 2020, trebuie să se asigure înainte de toate că condiționalitatea politică este respectată de către partidul de guvernământ din Moldova”, notează expertul.  

  Cenușă susține că acum este imperios necesar să fie făcută o evaluare atentă, imparțială și independentă a reformelor în sistemul judiciar și domeniul anticorupție în curs de desfășurare în Moldova.  

  ”O misiune a UE trebuie să se deplaseze la fața locului, iar comunicarea care parvine de la oficialii moldoveni trebuie verificată și tratată cu precauție. În acest fel, va fi încurajat un proces de reformă cât mai transparent și conform cu principiile bunei guvernări. De asemenea, UE se poate adresa pentru consultări către Comisia de la Veneția pe subiectele sensibile legate de reformele din Moldova”, scrie politologul. 

  Potrivit lui Cenușă, doar așa UE va demonstra coerență la nivel regional, inacțiunile sau discrepanțele ar putea avea costuri de imagine și strategice pentru UE.  

  ”Tăcerea nu este benefică, iar acțiunile pro-active sunt obligatorii. În joc este durabilitatea reformelor și credibilitatea lor, precum și imaginea UE care poate suferi”, constată expertul politic.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  ECONOMIE

  “S-a vorbit mult că a existat o înțelegere de cartel și legea cu privire la controlul prețurilor, votată în Parlament, nu reflectă decât interesele...

  POLITICA

  Personalul medical, care s-a infectat de COVID la locul de muncă, va primi indemnizația unică de 16 mii de lei doar în cazul în...

  POLITICA

  Era de așteptat că va fi reintrodusă starea de urgență în sănătate publică, pentru că autoritățile sunt incapabile să țină piept noului val de...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Politologul Corneliu Ciurea este de părere că cei din PAS vor să subordoneze mass-media din țară. Ciurea este convins că în curând am putea...

  Copyright © 2021