Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Dincolo de prejudecăți

  Și ele pot. O demonstrează zilnic milioane de femei din întreaga lume. Multe dintre ele și-au învins fricile și au „adoptat” meserii considerate a fi a bărbaților. Printre ele și eroina reportajului nostru. Acest 8 martie l-am început la ora 4 dimineață, în casa Oxanei Josan. Femeia conduce un troleibuz, este mama unui copilaș și iubește enorm viața. Povestea ei, în reportajul nostru.

  Daniela Danilova, reporter Accent TV

  „Este ora 04:00, dimineață. În timp ce orașul doarme, Oxana deja este pregătită să plece la serviciu. Timp de circa opt ore, aceasta se va afla volanul troleibuzului, pentru a transporta cu grijă pasagerii.”

  O familie de șoferi, iată ce ascund, de fapt, soții Josan. Oxana era taxatoare când Igor avea deja ani la volanul troleibuzului. I-a plăcut această meserie și a hotărât să i se alăture soțului. Igor credea că Oxana glumește. Totuși, lucrurile s-au schimbat când acesta a văzut cât de ambițioasă e partenera sa de viață.

  Igor Josan, șofer

  „Mi-a spus: Igor, poate mă duc și eu la școală, să învăț și eu. I-am zis: E greu pentru o femeie. Pentru un bărbat e ușor… noi trecem peste tot. Femeia e pentru casă. Oxana: Nu e chiar așa. Igor: S-a dus la școală, a învățat. Am văzut că poate și dumneaei.”

  Oxana Josan, șofer

  „Soțul îmi spunea: Du-te și învață. Dacă ți-e dat să fii șofer, vei fi. Dacă nu, nu.”

  Și la muncă, și acasă, soții Josan fac totul împreună. Mai matinală, însă, este femeia, bineînțeles.

  Oxana Josan, șofer

  „El mă ajută. Repede pregătim mâncarea și facem tot ce mai trebuie. Eu am grijă să verific ce face copilul. Dimineață eu mă trezesc mai repede, dar la serviciu soțul mă ajută să-mi pregătesc mașina.”

  Să conduci un troleibuz este o muncă deloc ușoară. Iar, până a ajunge la volanul mașinii, Oxana mai are și o rutină zilnică.

  Oxana Josan, șofer

  „Am trecut narcologul. Acum merg la dispecer, ca să îmi ofere graficul, jurnalul de bord și, mai apoi, plec la mașină.”

  Oxana Josan, șofer

  „Mă simt foarte bine. E foarte ușor. E mai bine de vorbit cu bărbații, decât cu femeile. Uneori, când ai nevoie, ei te ajută. Reporter – Cât de grea este această meserie? Oxana – În ambuteiaje este foarte greu. Sunt foarte multe mașini. Ar fi super dacă am avea o bandă doar a noastră. Pentru că așa este foarte greu… nu se cedează circulația transportului public.”

  Oxana Josan, șofer

  „Reporter – Cum te simți după patru ore de muncă? Oxana – Foarte bine! Încă nu am obosit!”

  Tot Oxana este eroina care se bucură de încredere din partea colegilor, dar și de admirație din partea pasagerilor.

  „Doamna de la volan este foarte amabilă. Merge corect, se oprește mai aproape de stație. Femeile sunt mai atente.”

  Deși uneori o mai lasă puterile și oboseala se cuibărește la pieptul său, Oxana spune că găsește forțe să meargă înainte și îndeamnă toate femeile să doboare toate barierele.

  Oxana Josan, șofer

  „Reporter – Femeile pot? Oxana – Pot! Uneori chiar… mai bine ca bărbații.”

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020