Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Din nou la școală

  În capitală, au început lucrările la renovarea clădirii fostei școli nr.3 care se află în sectorul Botanica al Chișinăului. După renovare, aici vor fi transferați elevii liceului teoretic „Pro Succes”. Lucrările sunt planificate a fi finalizate în 2021. Constructorii au început deja demontarea pardoselii și curățarea pereților.

  Școala Nr. 3, situată în sectorul Botanica, pe strada Dante Alighieri 11a, a fost închisă în anul 2012 din cauza lipsei de elevi. Acum, peste 600 de elevi sunt înghesuiți în clădirea fostei grădinițe, care este proiectată pentru doar 300 de copii.

  Nadia Cristi, directorul Liceului ”Pro Succes”

  „În al doilea deceniu al secolului XXI, în domeniul educației din Republica Moldova, problema autofinanțării a devenit una acută. Adică, formula pentru calcularea banilor a fost dictată de copii. Astfel, pentru ca școala să existe, trebuia să aibă cel puțin 90 de copii, iar școala nr. 3 a intrat în noul an de învățământ 2012 cu mai puțini elevi. „

  După lucrările de renovare, clădirea va fi predată liceului ”Pro Succes”. Noua clădire este planificată să găzduiască elevii liceului din clasele 5-12. Aceasta va rezolva complet problema deficitului de locuri în această instituție de învățământ, în special, și în sector, per ansamblu.

  Iurie Vitneanschi, vicepretor sectorul Botanica

  „Există o mulțime de clădiri noi în acest sector și este necesar să prognozăm pentru viitor, adică ne așteptăm cu 5 ani înainte pentru a oferi acestui sector locuri de învățământ.”

  Lucrările vor fi efectuate în termen de 5 luni. Vor fi renovate și echipate toate sălile de clasă, atelierele, coridoarele, instalațiile sanitare, sălile de sport și de asamblare. Totodată, este planificată repararea fațadei clădirii și realizarea izolației termice. Astăzi, la liceul „Pro Succes”, peste 30 de copii cu nevoi speciale studiază astfel încât în noua instituție de învățământ vor fi instalate rampe și instalații sanitare special echipate.

  Nadia Cristi, directorul Liceului ”Pro Succes”

  „În viitor, dorim să instalăm un lift de afară, astfel încât copiii cu scaune cu rotile să poată ajunge la etajul necesar. Cred că acesta este viitorul fiecărei școli și nu merită să vorbim despre incluziune ca un obstacol în educație „.

  Costul tuturor lucrărilor pentru restaurarea școlii ajunge la 15 milioane de lei, acordați din bugetul municipal.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021