Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Din nou împreună

  Muza s-a întors la poetul ei. O nouă sculptură a apărut astăzi în scuarul Mihai Eminescu din capitală. Vorbim despre iubita poetului, Veronica Micle. Proiectul a fost implementat la inițiativa primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, împreună cu Pretura sectorului Centru. Monumentul a fost realizat de echipa celebrului sculptor Veaceslav Jiglițchi, ale cărui opere ornează astăzi multe străzi din Chișinău. Mai multe detalii în reportaj.

  Povestea de dragoste a lui Mihai Eminescu și Veronica Micle abundă în romantism. Tinerii s-au întâlnit la Viena în 1872 și nu s-au mai despărțit de atunci. Veronica a devenit adevărata muză a poetului, iar Mihai și-a inspirat iubita său să scrie poezie. Mulți mai târziu, Eugeniu Doga avea să scrie peste 40 de lucrări bazate pe poeziile lui Micle, care vor fi incluse în ciclul muzical „Dialoguri de dragoste”. Cei doi poeți au fost separați de moarte, dar au fost uniți de memoria descendenților lor și de opera sculptorilor.

  Potrivit lui Ion Ceban, proiectul costă 500 de mii de lei și a fost realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, ale cărui lucrări înfurmusețeasză astăzi, în special, strada pietonală și parcul „Valea Morilor”. Echipa artistului a lucrat 3 luni la sculptura Veronicăi Micle, inspirată de fotografiile tinerei din care Mihai Eminescu, cel mai probabil, își amintea deseori de ea.

  Veaceslav Jiglițchi, sculptor

  „Nu sunt atât de multe imagini cu Veronica Micle în fotografii, au ales o vârstă mai tânără. Și știi, ea a ajutat, Am făcut o imagine generală, dar dintr-o perioadă mai tânără. „

  Următorul proiect comun al primăriei și al echipei lui Veaceslav Jiglițchi este dedicat baladei „Miorița”, noul scuar va alinta ochii pe strada Miorița din sectorul telecentru al Capitalei.

  Ion Ceban, primar general al Chișinăului

  „Ca idee, sculptura va fi a unui păstor, un miel și un stejar. Sculptura va ajunge la 3 metri. Toate procedurile necesare sunt acum în curs. Aceasta este o grădină publică în zona periferică, lângă șosea, dar, din păcate, aproape că nu există zone verzi acolo. Va fi și iluminat, un sistem de irigații, alei, zone pentru copii și multe altele, inclusiv sculptură. „

  Proiectul pentru crearea și instalarea sculpturii Veronica Micle în scuarul Mihai Eminescu a fost implementat la inițiativa primarului general Ion Ceban, împreună cu Pretura sectorului Centru.

  Telegram channel: https://t.me/accent_tv

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021