Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  Din martie și până în septembrie, salariile angajaților din sănătate s-au dublat

  Salariile personalului medical aproape că s-au dublat, în rezultatul reformei implementate pe parcursul acestui an la inițiativa președintelui Igor Dodon și a Guvernului Ion Chicu. Astfel, după ce în septembrie a fost aplicată prima etapă de dublare a salariilor, leafa unui medic chirurg, care activează în ture de noapte, a ajuns să fie de peste 27 de mii de lei, sau cu peste 80% mai mult față de martie, când ridica 14 mii de lei pe lună.

  În septembrie, salariul unei asistente medicale de la Terapia intensivă, care are o vechime de muncă de peste 20 de ani și activează în secție cu profil COVID, a depășit suma de 15 mii lei. Leafa a crescut de peste două ori în comparație cu luna martie când a fost de 7 134 de lei. Asistentele medicale cu o vechime în muncă de până la 10 ani au primit în septembrie un salariu de aproape 14 mi de lei, față de 7 mii acum jumătate de an.

  Un salariu de două ori mai mare față de luna martie au ridicat în septembrie și infirmierele. Astfel, salariul unei infirmiere de la pediatrie cu ture de noapte este în septembrie de 7 848 lei, față de 3 647 de lei în martie. Infirmierele din secția chirurgie au primit în septembrie un salariu de aproape 8,5 mii de lei.

  La propunerea lui Igor Dodon, la 1 septembrie 2020, salariile angajaților din sistemul de sănătate au crescut cu 30%. A doua etapă de majorare, la fel cu 30%, urmează să fie aplicată la 1 ianuarie 2021, iar la 1 iulie 2021 – salariile angajaților din medicină vor crește cu 40%.

  De asemenea, potrivit unei legi a Guvernului Chicu, s-a stabilit un supliment de la 50% la 100% la salariul de funcţie pentru personalul implicat nemijlocit în acordarea asistenţei medicale spitaliceşti pacienţilor COVID-19.

  Totodată, din 1 aprilie 2020, salariile angajaților din instituțiile medicale încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală s-au majorat cu 10%.

  a-tv.md

  Facebook

  SOCIAL

  Salariile din sistemul de sănătate au crescut de mai bine de două ori. Dacă în 2019 un medic din asistența medicală spitalicească avea o...

  SOCIAL

  Peste 1,2 miliarde de lei vor fi alocate anul viitor pentru majorarea salariilor medicilor și altor categorii de bugetari. Despre aceasta a anunțat deputatul...

  SOCIAL

  Salariile personalului medical vor crește din nou de la 01 ianuarie 2021. Parlamentul a aprobat în lectură finală Bugetul Public Național care prevede majorarea...

  SOCIAL

  Familiile angajaților din sistemul de sănătate care au decedat în urma contaminării cu COVID-19 vor primi o indemnizație unică de deces în valoare de...

  Copyright © 2020