Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Din culisele «Zilei Europei»

  În timp ce șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko vorbește despre solidaritate, libertatea presei și semnificația Zilei Europei, în presa moldovenească a apărut informația că Janis Mazeiks va fi noul ambasador UE în țara noastră. Cu toate acestea, s-a dovedit că nu este deloc ușor să obții confirmarea sau infirmarea acestei informații. Colega noastră, Olga Dzeatcovschi a apelat la misiunea diplomatică UE pentru a afla mai multe detalii. Care a fost răspunsul pe care l-a primit, umăriți imediat.

  Astăzi a fost dat startul oficial al Zilei Europei, sărbătoare organizată anual de misiunea diplomatică UE în țara noastră. Din cauza pandemiei, evenimentul s-a desfășurat în regim online, cu participarea mai multor ambasadori ai statelor membre UE acreditați în țara noastră. Ambasadorii într-o manieră diplomatică și liber și-au exprimat părerea, iar jurnaliștii au avut verde pentru a acorda întrebări. Subiectul principal al discuțiilor a fost modalitatea în care țările pe care le reprezintă au reușit să depășească dificultățile integrării europene.

  Peter Michalko, Șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova

  «Chiar din primele zile de declanșare a pandemiei, Uniunea Europeană, la fel ca înainte, a fost alături de cetățenii Republicii Moldova, implementând mai multe proiecte de dezvoltare. Împreună suntem uniți și solidari și împreună putem fi mai puternici».

  Solidaritatea este mereu binevenită. Cu toate acestea, de Ziua Europei atenția moldovenilor a fost atrasă de o altă știre. Zdg.md, a scris cu referire la canalul de Telegram „Culisele Diplomației”, că a fost numit deja succesorul lui Peter Mihalko. Potrivit sursei, este vorba despre Janis Mazeiks, subsecretarul de stat, director politic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Letonia.
  Janis Mazeiks este licențiat în științe politice și masterand în drepturile omului și democratizare.
  Trei ani, Janis Mazeiks a fost reprezentantul permanent al Letoniei pe lângă Consiliul Europei. Ulterior, a fost șeful departamentului organizații internaționale și drepturile omului.
  În perioada 2007-2011 a fost ambasador, reprezentantul permanent al Letoniei pe lângă ONU la Geneva, iar în perioada 2013 – 2018 a fost ambasador și reprezentantul permanent al Letoniei pe lângă ONU la New York.
  Peter Michalko este ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova deja de patru ani, iată de ce este foarte posibil că acesta ar putea fi înlocuit în scurt timp.
  Pentru a confirma sau infirma informația cu privire la numirea lui Janis Mazeiks în funcția de șef al Delegației UE la Chișinău, am apelat la numărul serviciului de presă indicat de site-ul oficial al misiunii diplomatice.

  Reprezentantul Delegației UE în RM
  – Așadar, prima opțiune este cea de a adresa o scrisoare pe e-mailul delegației oficiale a UE în Moldova. Fie îi adresați scrisoarea domnului Luciano Scambiato.
  -Persoane vorbitoare de limbă rusă sau de stat nu aveți în serviciul de presă?
  -Cu regret, nu.

  L-am apelat și pe domnul Luciano Scambiato, care, după cum ni s-a explicat, vorbește doar limba engleza sau italiană. El fiind singura persoană responsabilă de comunicarea cu presa.

  Luciano Scambiato, șeful serviciului de presă al Delegației UE în RM

  Sunt pe drum acum, scrieți-mi în WhatsApp sau o scrisoare pe adresa electronică.

  Am expediat o solicitare și pe rețeaua de socializare whatsapp. Până la această oră nu am obținut niciun răspuns.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021