Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Din culisele vizitei la Kiev

  În cadrul vizitei pe care a întreprins-o la Kiev, președintele Maia Sandu a abordat cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenschi, problemele legate de blocajul regiunii transnistrene. Asta susține politologul ucrainean, Mihail Pogrebinschi, în cadrul conferinței online a clubului internațional Format A3.
  Vizita la Kiev a președintelui moldovean, Maia Sandu, a avut mai multe obiective, afirmă directorul Centrului de Studii Politice și Conflictologie ucrainean, Mihail Pogrebinschi. De departe, scopul de bază al proaspătului președinte a fost de a demonstra că Moldova, alături de Ucraina, a ales cursul european și urmează să înainteze concertat spre această țintă.
  Mihail Pogrebinschi, directorul Centrului de Studii Politice și Conflictologie, Ucraina

  “Nu este o coincidență faptul că unul dintre rezultatele acestei vizite a fost decizia de a înființa un Consiliu prezidențial, care, potrivit președintelui nostru, va elabora o strategie comună. Este vorba despre o strategie de orientare spre Europa. Sandu nu a anunțat despre asta, și după cum se pare, NATO la fel n-a afirmat nimic. În Ucraina, însă, apropierea de NATO a fost trecută în Constituția țării. “

  Un al doilea obiectiv al vizitei, trecut sub tăcere, a fost coordonarea politicii celor două state în problema transnistreană. Mai mult, politologul ucrainean este de părere că atmosfera în care a avut loc această vizită duce la gândul că cele două țări și-au propus să facă front comun împotriva Moscovei.
  Mihail Pogrebinschi, directorul Centrului de Studii Politice și Conflictologie, Ucraina
  ‘Până a ajunge la Kiev, Maia Sandu a afirmat că ar fi bine ca soldații ruși, care nu fac parte din Misiunea de pacificare, să părăsească teritoriul transnitrean. Aceasta este opinia ei. Iată de ce cred că la Kiev s-a vorbit despre faptul cum poate fi accelerat procesul de eliberarea a malului stâng de militarii ruși. “
  Mai mult, Pogrebinschi nu exclude că în timpul discuțiilor care s-au purtat la Kiev, cei doi șefi de state ar fi stabilit impunerea unui eventual blocaj pentru regiunea transnistreană.
  Mihail Pogrebinschi, directorul Centrului de Studii Politice și Conflictologie, Ucraina

  ”Sunt mai mult decât sigur că au discutat ceva legat chiar și de un eventual blocaj al Regiunii Transnistrene. Dar nu au făcut publice aceste informații. Mi se pare că și Sandu așteaptă să știe care va fi poziția lui Biden despre Moldova, Rusia, Ucraina. Deocamdată, nu știm care va fi aceasta. Cunoaștem doar unele declarații contradictorii și vagi ale lui Blinken, viitorul șef al Departamentului de Stat și care îi sperie pe toți cu Rusia. Dar, în cele din urmă, el este un birocrat, și va acționa după cum va decide echipa, la fel și Biden.„

  Potrivit expertului ucrainean, politica coordonată dintre Kiev și Chişinău, și, în special, blocarea regiunii transnistrene, ar putea tulbura apele pe malul stâng al Nistrului. O astfel de evoluție a situației este contrară intereselor celor două țări, nu în ultimul rând, în ceea ce privește relațiile economice și comerciale cu Federația Rusă. Solicitată de Accent TV, președintele Maia Sandu nu a răspuns la telefon pentru a comenta declarațiile politologului ucrainean.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020