Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Din 31 mai, agricultorii vor primi motorina donată de România

  Agenția Rezerve Materiale a stabilit graficul de livrare a primei tranșe de motorină din ajutorul umanitar transmis de România, care se va desfășura în perioada 31 mai- 4 iunie. Este vorba despre 728 de tone de motorină care va fi distribuită pentru 46 de agricultori din Anenii Noi, Cantemir, Ștefan Vodă, Ceadîr Lunga, Criuleni, Cahul, Vulcănești, Râșcani, Hâncești, Cimișlia, Fălești, Florești, Ungheni, Leova, Orhei. În total, motorina va fi livrată pentru 3016 agricultori din țară.

  Secretarul de stat de la MAI, Mariana Grama, a declarat că cele 6 mii de tone de motorină din România vor fi livrate țării noastre în cinci tranșe. Ultima tranșă se va produce în data de 14 iunie. Motorina este depozitată temporar la Baza de produse petroliere din Ocnița, deoarece este unicul depozit care are acces la calea ferată și care dispune de capacitatea de a depozita 6 mii de tone de motorină.

  ”Niciun agent economic care desfășoară activități de distribuție sau păstrare a produselor petroliere nu avea capacitatea de depozitare și nu și-au exprimat dorința de a participa în acest exercițiu important”, a declarat Grama.

  Fiecare garnitură de tren recepționată este supusă unei inspecției minuțioase. Totodată, Camera de Comerț și Industrie efectuează expertiza calității motorinei la 11 parametri indicați în raportul de analiză al României. Potrivit expertizei, calitatea motorinei este de tipul EURO Diesel 5, conformă standardelor europene.

  Grama a declarat că mecanismul de distribuție a motorinei va fi organizat într-un mod transparent și care va exclude amestecarea motorinei donate cu cea a companiilor petroliere. Potrivit funcționarului, acesta va permite și prezentarea probelor din motorina furnizată în cazul litigiilor ce ar putea apărea ulterior.

  ”Deși procedura de eliberare a bunurilor materiale din rezerva de stat prevede ridicarea mărfii de către beneficiar de la depozitele Agenției Rezerve Materiale, Guvernul, a cărui mandat a expirat, a venit în întâmpinarea agricultorilor și a prevăzut din Fondul de rezervă resurse financiare pentru distribuirea motorinei către cel mai apropiat punct, astfel ca agricultorii, în special cei din sud, să nu ridice motorina de la Ocnița”, a declarat Grama.

  Astfel, în urma negocierilor purtate de Guvern cu o companie petrolieră, cantitatea mai mare de 2500 de litri de motorină va fi livrată direct până la cisterna beneficiarului, în celelalte cazuri motorina va fi distribuită la una din cele 27 de stații de alimentare cu carburanți, unde SA Tirex-Petrol va amenaja puncte mobile.

  rezerve.gov.md

   

  SOCIAL

  Autoritățile Statului Qatar au oferit Republicii Moldova o donație de echipament medical în greutate de 3 tone și jumătate.

  ECONOMIE

  Maia Sandu i-a folosit pe agricultori ca un instrument politic atunci când a avut nevoie de ei, în schimb, când a ajuns la Președinție,...

  SOCIAL

  De luni, la mai multe stații de alimentare din Moldova, au crescut din nou prețurile pentru combustibilul auto.

  SOCIAL

  Mai multe instituții de învățământ municipale au beneficiat de o donație sub formă de tehnică de calcul, din partea Ambasadei Republicii Populare Chineze, UNICEF...

  Copyright © 2021