Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Diaspora calcă strâmb?

  50 de euro pentru un vot, transportarea organizată a alegătorilor, prioritate la votare dacă ești simpatizant PAS și buletine de vot lăsate fără supraveghere. Sunt doar câteva dintre încălcările înregistrate la secțiile de votare de peste hotare. Filmulețele au fost înregistrate de către concetățenii noștri stabiliți în Germania, Anglia, Belgia, Spania și Grecia. Filmulețele au împânzit rapid spațiul public, iar conținutul acestora a devenit temei pentru mai multe contestații depuse la CEC.

  Dacă ar fi să ne ghidăm după ordinea în care filmulețele au apărut pe internet, atunci printre primii care au călcat strâmb la acest scrutin au fost moldovenii stabiliți sau care muncesc la Frankfurt, Germania. Clipul video este înregistrat dimineața devreme, în imediata apropiere a unei secții de votare. În timp ce filmează cum oamenii stau la coadă pentru a vota, autorul clipului video își întreabă amicul cât îi vor plăti de această dată pentru votul dat în favoarea partidelor de dreapta.

  «Poate ne-or da și acum 50 de euro, așa cum ne-au dat la prezidențiale».

  Aceasta n-a fost singura încălcare înregistrată în Germania. La secția de votare nr. 47 de la Leipzig, un bărbat și o femeie au fost surprinși cum votează concomitent într-o cabină de vot. Iar la Haga un alt bărbat a fost surprins în timp ce se plimbă pe holurile unei secții de votare cu un teanc de buletine de vot în mâini. Un alt caz cu implicarea, propriu-zisă, a buletinului de vot a avut loc și la Bruxelles, unde un tânăr a fost surprins în timp ce a scos un buletin de vot în afara secției de votare și s-a îndreptat cu el către o mașină parcată în apropiere. În Spania, mai exact la Valencia, un bărbat a fost filmat în timp ce îi arată unei moldovence în dreapta cărui concurent electoral să pună ștampila „Votat„. În filmuleț se vede că bărbatul se îndepărtează de la cabina de vot doar atunci când își dă seama că a fost zărit de un observator. În capitala Republicii Elene, un cetățean și-a exercitat dreptul la vot chiar în fața membrilor biroului electoral al secției de votare, fapt care a provocat nemulțumirea și a reprezentanților comisiei.

  Atena

  «Votul este secret. Din moment ce veniți în fața noastră și puneți ștampila. Nu este corect. Înțelegeți?»

  În cadrul scrutinului nu s-a trecut fără transportarea organizată a alegătorilor. Un astfel de caz a avut loc în România, la Iași, și în Anglia, la Londra. De teama de a fi identificat, autorului filmulețului și-a modificat vocea prin intermediul unei aplicații speciale.

  Londra

  «Mă aflu la secția de votare din Kensington. Și vreau să vă arăt van-ul din care a ieșit o grupă de oameni. Au trecut ca schija, fără rând toți».

  Un alt filmuleț înregistrat la secțiile de votare de la Londra, arată câ în timp ce sute de alegători stau ore în șir pentru a-și exercita dreptul la vot, simpatizații PAS trec fără rând. Tot ce au trebuit să facă a fost să spună că votează pentru partidul condus de Igor Grosu.

  Londra

  «-Am înțeles că se poate de trecut fără rând aici?
  -Da’ o votezi pe Maia Sandu?
  -Da.
  -Câți sunteți?
  -Suntem vreo trei băieți».

  Sublinim că, la CEC a fost depusă o contestație cu privire la incidentul de la Haga, unde un bărbat se plimba dintr-un cabinet în altul, cărând buletinele de vot după el.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021