Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Deținătorii de autoturisme cu numere de înmatriculare străine: Protestele vor continua și vor lua doar amploare

  Protestele care continuă de mai multe săptămâni în raioanele țării împotriva politicii fiscale și vamale ce prevede reducerea termenului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a maşinilor cu numere de înmatriculare străine, au continuat, astăzi, în capitală. Deținătorii de autoturisme cu numere de înmatriculare străine declară că, dacă nu vor fi auziți, protestele vor continua și vor lua doar amploare.

  „Așteptările noastre sunt ca o persoană împuternicită de către guvernare să ne primească în audiență, să discutăm situația care s-a creat în urma adoptării acestei politici fiscale și vamale și să găsim un compromis”, spun aceștia.

  Potrivit lor, trei duminici la rând cetățenii, deținători de autoturisme cu numere străine, au protestat, dar din păcate nu au fost auziți de conducerea țării. Iar singura reacție din partea autorităților a fost un răspuns prin e-mail, generat automat de către e-mailul Guvernului, unde se menționează că cererea se procesează.

  „Protestele vor continua și vor lua doar amploare, deoarece cetățenii sunt foarte deranjați și aceste restricții îi afectează foarte tare. Situația economică și financiară din țară este tensionată, și foarte mulți cetățeni sunt înrăiți, deranjați de inacțiunile Guvernului, deoarece prin cuvinte se declară foarte multe, dar acțiuni vedem foarte puține”, spun protestatarii.

  Organizatorii protestului reamintesc că în decembrie 2021 Curtea de Justiție a Uniunii Europene a aprobat o hotărâre unde se declară expres că astfel de restricții sunt o încălcare a normelor și a libertăților fundamentale privind libera circulație a bunurilor și a capitalurilor. Ei sunt convinși că, odată cu primele amenzi ale statului către propriii cetățeni, ei vor fi în drept să se adreseze către CEDO, să le fie făcută dreptate, iar statul va avea de achitat și atunci vor avea de suferit toți cetățenii.

  Amintim că, potrivit politicii fiscale și vamale pentru anul 2023, elaborate de Guvern și adoptate de Parlament, mijloacele de transport auto introduse de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin, care au permise de conducere emise de statele unde-şi au domiciliile, nu se pot afla în Republica Moldova mai mult de 180 de zile. Autoritățile argumentează aceste restricții prin prevenirea abuzurilor legate de introducerea ilegală a autoturismelor în țară. În opinia deținătorilor de automobile cu numere străine, aceste abuzuri trebuie oprite în alte modalități, „nu cu restricții de 180 de zile, deoarece acei cetățeni care lucrează ilegal – lor le este destul și o zi pentru a introduce un autoturism în țară și a-l dezmembra, a-l tăia pe bucăți și așa mai departe”.

  rlive.md

  Facebook

  SOCIAL

  Potrivit datelor furnizate de poliție, la mitingul pașnic de protest de duminică, 12 martie, au participat peste 2.100 de persoane, iar polițiștii „au fost...

  SOCIAL

  Mai mulți șoferi din Republica Moldova au blocat, în seara zilei de miercuri, Punctul Vamal Albița pe sensul de intrare în România fiind nemulțumiți...

  SOCIAL

  La nivel național, pe alocuri cad precipitații slabe sub forma de ninsoare, se circulă în condiții de iarnă, autospecialele prelucrează traseele cu material antiderapant....

  POLITICA

  Un grup de jurnaliști din Republica Moldova au adresat o scrisoare deschisă Parlamentului, Guvernului, Președintelui Camerei Deputaților și Consiliului Național al Audiovizualului din România,...

  Copyright © 2021