Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Despre vaccinarea împotriva COVID-19

  Vaccinul împotriva noului Coronavirus nu va evita infectarea, dar va reduce numărul cazurilor grave. Este părerea șefului Catedrei Medicină de Familie, a Universității de Stat de Medicină și Farmacie, „Nicolae Testemițanu”, Ghenadie Curocichin. Am încercat să aflăm opinia oamenilor despre imunizare. Unii ne-au spus că se vor vaccina, în timp ce alții susțin că nu vor administra serul, pentru că sunt siguri că nu se vor îmbolnăvi.

  Șeful Catedrei Medicină de Familie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie, Nicolae Testemițanu, Ghenadie Curocichin, explică că noul Coronavirus nu poate fi oprit. Vestea bună este că, prin imunizare, poate fi oprită transformarea virusului într-o boală gravă.

  Ghenadie Curocichin, șef catedra medicină de familie USMF, Nicolae Testemițanu

  “Scopul vaccinării este nu de a evita infectarea, dar de a produce un răspuns imun la sistemul imunitar, care nu permite dezvoltarea formelor grave. Înțelegeți ca și în celelalte cazuri de vaccinare, de exemplu, se vaccinează copiii, să zicem de Oreion. Va face Oreion, dar nu cu coplicațiile acelea grave asupra organelor interne, care ar putea să îl facă invalid.”

  Ghenadie Curocichin a adus exemplul altor state, în care a fost deja demarată campania de vaccinare împotriva COVID-19.

  Ghenadie Curocichin, șef catedra medicină de familie USMF, Nicolae Testemițanu

  „Israel, unul din liderul imunizărilor de pe globul pământesc a raportat, cel puțin trei, patru zile în urmă, că ca urmare a numărului atins atunci de imunizați a scăzut de șase ori incidența cazurilor grave.”

  Specialiștii recomandă și persoanelor care au fost bolnave de COVID-19 să se imunizeze, doar că doza de vaccin administrată va fi mai mică.

  Ghenadie Curocichin, șef catedra medicină de familie USMF, Nicolae Testemițanu

  „Am văzut cazuri în care reinfectarea a dus la stări mai grave decât în prima infectare. Asta înseamnă că persoanele care au suferit de Covid sau au fost infectați cu SarsCov2, ei dezvoltă o imunitate, dar insuficientă pentru a preveni consecințele pentru a doua reinfectare.”

  Oamenii au păreri împărțite despre imunizarea împotriva COVID-19. Unii spun că se vor vaccina, alții refuză categoric să administareze serul pentru că le este frică. Am discutat și cu oameni care stau la dubii și nu știu încă ce vor face.

  “Eu nu mă voi îmbolnăvi, cred că nu mă voi! Eu mai mult stau acasă. Și vârsta e mare!”

  „Știți că mă gândesc ce să fac. Sunt bătrânel de deja, dar vreau să mai trăiesc și ar trebui de făcut, eu știu?! Văd că sunt complicații după ce faceți vaccinarea.”

  „Eu aș zice așa că, mai bine să trăiești cum este dat de la Dumnezeu. Eu nu aș face asta niciodată. E ca și cum ai merge împotriva naturii. Natura a dat așa, înseamnă că așa trebuie să fie.”

  „E periculos, la moment Moldova este în zona roșie și cred că ar fi trebuit. Risc este peste tot, absolut în orice medicament, trebuie să ne asumăm riscurile, cred că.”

  „Cred că nu. Pentru că nu știu ce-i asta. Ce fel de vaccin este acesta? Cred că nu.”

  „Eu nu știu ce voi facem. Am fost bolnav de Covid acum două luni și nu știu dacă mai este necesar să mă vaccinez. Știu că organismul face imunitate pe două trei luni după boală, de aceea poate o să mă vaccinez».

  “Ne vom vaccina., Dar am mai mare încredere în Sputnik V.”

  „Trebuiește de facut, acesta este pentru sănătatea noastră, pentru viitorul nostru. Cum a da Domnul, câte zile o să avem trebuie să le trăim și să mergem mai departe, cu greu cu ușurință, așa a venit timpul.”

  Potrivit Ministerului Sănătății, Republica Moldova va primi primele doze de vaccin împotriva COVID-19 la sfârșitul lunii februarie. Este vorba de 24.570 de doze de vaccin PfizerBioNTech și 264 de mii de doze produse de Oxford, Astra Zeneca. Ministerul Sănătății a recepționat confirmarea livrării vaccinurilor din partea platformei COVAX.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020